Foto: karn684, Bigstock

En enstemmig Højesteret har fastslået, at fejlbehæftede børn født efter en sæddonation kan leveres tilbage. En stor sejr, siger advokat Bjørn Elmquist, der nu også vil have afgørelsen til at omfatte børn født efter naturmetoden.

Peter på seks år kan nu returneres. Det siger en enig Højesteret efter en længere retssag om produktansvar i forbindelse med sæddonorer. Peters “far” er nemlig sæd leveret af en af landets sædbanker. Sæd med en sjælden gendefekt.

Afgørelsen glæder Peters mor, Lene Havblik-Petersen, der har anlagt sagen mod sædbanken. Hun fødte Peter efter at være blevet kunstigt befrugtet. Efterfølgende opdagede hun, at Peter kunne blive syg som følge af genfejlen.

Sæd og saltkværne
I afgørelsen fastslår Højesteret, at sæd er et produkt på linje med saltkværne, solure og skærende værktøj. Og at man på det grundlag altså kan levere det defekte produkt tilbage, også selv om tilbageleveringen finder sted efter den almindelige garantiperiode på to år.

“Jeg synes, det er en væsentlig sejr for alle, der har fået børn med donorsæd,” siger advokat Bjørn Elmquist, der har ført højesteretssagen for Lene Havblik-Petersen.

Han forventer at forfølge problemstillingen i forhold til børn født efter naturmetoden.

“Eftersom vi alle har defekte gener, vil vi alle potentielt kunne levere vores børn tilbage. Det vil hjælpe rigtig mange, især teenagefamilier, at de kan true de unge mennesker med at sende dem tilbage, hvor de kom fra,” siger Elmquist.

Peters hjørne
Sædbanken, der vandt sagen i Østre Landsret, tager dommen til efterretning.

“Det er klart, at det påvirker os. Men Lene skal bare vide, at hun trygt kan levere Peter tilbage. Han vil få det fint hos os. Vi har allerede indrettet et fint hjørne til ham med bamser, biler og Playstation,” siger Ole Arendal, administrerende direktør hos CryoSperm ApS.

Dette kan dog have lange udsigter, for det er slet ikke sikkert, at Peter bliver leveret tilbage.

“Man kommer trods alt til at holde af sådan en størrelse, også selv om han er lidt defekt,” siger Lene Havblik-Petersen, der forventer, at familien, der også omfatter datteren Felicia, tager stilling til, om Peter skal leveres tilbage inden for den næste uges tid.