Foto: Lana_Samcorp, Bigstock

Han leverer store pakker gratis, endda til udlandet, lyder det fra postvæsnet, der som resultat overvejer at skære deres service ned til én postomdeling om året.

Mod slutningen af december bevæger mange millioner pakker sig fra Grønland og ud til resten af verden. De er af forskellig størrelse, nogle op til flere kubikmeter store, og har alle modtagerens navn på med julemanden som afsender.

For det er nemlig den grønlandske gavegiver, der står bag den omfattende postomdeling, og det vækker harme hos PostNord.

“Det er ren og skær social dumping, når en enkelt person groft underbyder leverandører som os, der skal leve op til en lang række krav fra Arbejdstilsynet og følge en overenskomst,” siger PostNords direktør, Peter Kjær Jensen, der overvejer at melde julemanden til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Underjordisk fabrik på isen
“Jeg tvivler på, om der overhovedet er tale om en virkelig person. Det virker mere, som om et gigantisk konglomerat har promoveret julemanden som brand for at sætte sig på det lukrative post- og pakkeomdelingsmarked i juletiden,” fortsætter han og opfordrer de danske myndigheder til at sende folk til Grønland for at undersøge sagerne.

“Det er ikke utænkeligt, at der befinder sig en underjordisk fabrik på indlandsisen med syge og underbetalte indiske og kinesiske fabriksarbejdere, som denne såkaldte julemand har fløjet til Grønland med falske løfter om store penge. Og dem kalder han så sine små nisser!”

114 procent dyrere
PostNord vil dog ikke nøjes med at melde julemanden. Selskabets eget produkt skal også opdateres.

“Tilfredshedsundersøgelser viser, at julemandens kunder er meget glade for hans ydelser, selvom han kun uddeler pakker én gang om året. Det ville være helt i tråd med vores egen udvikling, at vi gør det samme,” siger direktøren, der dog ikke regner med, at PostNord kan tilbyde denne ydelse gratis.

“Det bliver nok 114 procent dyrere end i dag. Til gengæld kan vi garantere, at mindst tre ud af 100 pakker når frem inden for to måneder.”