Foto: Ildmur, Wikipedia

Slikproducenten Ga-Jol anklager statsministeren og dronningen for at plagiere ordsprog og vendinger, der kendetegner deres pakker med halspastiller.

Mandag aften tonede dronningen frem på skærmen med sin traditionsrige nytårstale til danskerne, og dagen efter gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen det samme. Siden har mange intenst debatteret indholdet af de to taler, og hvorvidt deres opsange til danskerne og status over året, der gik, var berettiget.

Ga-Jol: Nærmer sig plagiat
Men det kommer nok bag på de fleste, at de to ligefrem skulle blive sagsøgt for deres taler. Ikke desto mindre har slikproducenten Ga-Jol gjort netop det. Repræsentanter for Ga-Jol mener nemlig, at begge taler læner sig voldsomt op af de kendte citater, der optræder på pakkerne med halspastiller. Det fortæller Ga-Jols nytiltrådte husfilosof Morten Albæk.

“Selvfølgelig har de ikke direkte plagieret Ga-Jol-citaterne. Men det er fuldstændig åbenlyst, at de går efter præcis samme tone af intetsigende banaliteter med et touch af onkelagtigt vid,” forklarer Albæk og illustrerer:

“Når dronningen retorisk spørger: ‘Bliver fremgang også omsat til fremskridt? Vores land bliver rigere. Men bliver vores liv rigere?’, ligner det til forveksling kendte og elskede Ga-Jol-klassikere som ‘Mange ville nå større højder, hvis de havde mere dybde’ eller ‘Bevar det gamle, men kend det nye’.”

Ifølge Albæk er statsministerens tale næsten endnu værre.

“Lars Løkke Rasmussen siger direkte ‘Jeg vil ikke kun pudse medaljens forside. Jeg vil også se bagsiden. For sådan er verden,’ hvilket lyder fuldstændig som noget, vi kunne have skrevet på en dårlig dag. Derefter citerer han sågar Grundtvig for ‘Hvor få har for meget og færre for lidt’, endda uden at kreditere ham for citatet, hvilket vi altid gør. Det er simpelthen skamløst.”

Pædagoger raser også
Ikke kun Ga-Jol er utilfredse med dronningens tale. Også pædagogfagforeningen BUPL kritiserer majestæten, som de anklager for at blande sig i deres arbejde ved at forsøge at opdrage nationens børn.

“Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi som samfund er trygge ved at overlade børneopdragelsen til en arbitrær royal person, som ikke har antydningen af dokumenteret pædagogisk kompetence. Der er en grund til, at vi lever i et velfærdssamfund, hvor det er faglært personale og ikke ældre kvinder på slotte, som varetager børns dannelse,” siger en talsperson.