Flere af Folketingets partier er klar til endnu en gang at hæve priserne på cigaretter. Men en rygeaktivistgruppe mener, at folk i langt højere grad ville undgå cigaretter, hvis de var et billigt discountprodukt.

Den konventionelle politiske visdom har længe lydt, at dyrere cigaretter er vejen til bedre folkesundhed. Men det udfordrer en gruppe rygere, som mener, at lavere cigaretpriser er vejen til et rygestop for dem og mange andre.

Så billigt som pålægsmix
“Cigaretter er p
å grund af den årelange prisstigning langsomt blevet til et luksusnydelsesprodukt på linje med en god flaske rødvin eller dyr chokolade. Derfor er der behov for, at cigaretters pris bliver sat markant ned, så folk betragter det som en underlødig vare på linje med pålægsmix og øl fra Harboe,” siger den 58-årige livsnyder Bente Nielsen, der er talskvinde for organisationen Ja tak til tarvelig, billig tobak.

“Hvis cigaretter var meget billigere, ville jeg helt sikkert stryge lige forbi dem i supermarkedet, fordi jeg ikke ville anerkende det som et kvalitetsprodukt,” siger hun.

Også blandt gruppens yngre medlemmer er der stor forståelse for forslaget. Den 18-årige gymnasieelev Oscar HjortflodBiedermeyer fra Charlottenlund fortæller.

“Du kan se, at vi for eksempel køber seksliters Belvedere-vodka, når vi er i byen, udelukkende for at pleje vores status. Jeg køber mærketøj til overpris for at passe bedre ind i en social gruppe. Jeg ryger også kun, fordi det er det, de seje mennesker på skolen gør. Hvis en karton blev lige så billig som en roulade, ville jeg begynde at tage meget dyr heroin i stedet for.”

Psykolog: Ville give unge mere frisk luft
Gruppens forslag møder
også opbakning fra uventet kant, nemlig adfærdspsykologen Henrik Mogensen. Han tror ikke, at de billigere cigaretter ville få de unge til at stoppe med at ryge, men ser alligevel en fordel ved dem.

“Unge sidder alt for meget indenfor ved skærmen. Derfor er det overvejende positivt, at de kommer ud og trækker noget frisk luft i de få åndedrag, hvor de ikke suger tjære direkte ned i lungerne. På den måde ville de komme ud i verden og opleve langt flere spændende altaner og baggårde.”

Bente Nielsen er dog ikke i tvivl om, at prisnedsættelsen nok skal virke.

“Politikerne har sat priserne op flere gange, men der er stadig flere, der ryger. Min logik er uangribelig.”