Foto: Sonsedskaya, Bigstock

Er det i orden, at en politisk analytiker betegner en bestemt etnisk gruppe grise som “menneskefarvede”? Det mener mange danske grise ikke; en af dem har endda anmeldt den pågældende gris for racisme.

“Dansk Griseparti dyrker en illusion om, at man kan rulle det hele tilbage og sende svin hjem, og at vi kan få et samfund som i 50erne, hvor der ikke var så mange med en anden hudfarve end menneskefarvet.”

Sådan sagde journalist og politisk analytiker Øf-Katrine, da hun forleden på live tv skulle vurdere et politisk udspil fra Dansk Griseparti. Partiet ønsker et totalstop for asylmigration fra udlandet og har tidligere udtalt sig kritisk om det, de kalder en tilbagestående kultur hos brune og sorte svin.

Men ifølge formanden for Dansk Griseparti, Grynte IV, er det ikke i orden at bruge betegnelsen “menneskefarvet” om svin med etnisk dansk baggrund.

“Det er nedladende, grænsende til det racistiske, og afslører, at Øf-Katrine ikke kan gøre sit arbejde ordentligt, når hun lader personlige holdninger skinne igennem i det, der burde være en upartisk og objektiv politisk analyse,” siger Grynte IV og tilføjer, at udtrykket tilmed er upræcist.

Brune og sorte mennesker
“Der findes masser af mennesker, der ikke har samme farve som etnisk danske grise, men som er brune, gule, røde eller sorte. Uanset hvad tager Øf-Katrine fejl, når hun antyder, at vi i Dansk Griseparti går op i hudfarve.”

Også på sociale medier møder Øf-Katrines sprogbrug modstand; en af kritikerne, ornen Keld, har endda valgt at anmelde hende efter racismeparagraffen.

“Den siger sort på hvidt, at man ikke må nedværdige en gruppe personer på grund af deres hudfarve. Hvad ville folk ikke sige, hvis man sammenlignede sorte svin med afrikanere?” siger Keld og indrømmer, at sammenligningen med mennesker ikke behøver at være negativ.

Mennesker er søde og intelligente dyr
“Mange har påpeget, at mennesker er søde og intelligente dyr, der holder af deres unger og har mange svinelignende træk. Men det er tydeligt, at Øf-Katrine bruger udtrykket som en hån.”

Selv har Øf-Katrine beklaget sit ordvalg og forklaret, at hun blot prøvede at være humoristisk.

“Det går hurtigt på live tv, og jeg er bare glad for, at jeg ikke kom til at kalde nogen for aber.”