Foto: HalfPoint, Bigstock

Foto: HalfPoint, Bigstock

At tage penge fra udsatte uden at give noget igen er effektivt på prostitutionsområdet og skal derfor udbredes til andre grupper, mener flere socialdemokrater.

Mens regeringen arbejder på at forbedre vilkårene for sexarbejdere i Danmark, trækker Socialdemokratiet i den modsatte retning.

Regeringens rationale er, at sexarbejde er lovligt, og at sexarbejderne betaler både skat og moms af deres indtægter. Derfor bør de have de samme rettigheder som andre på arbejdsmarkedet. Det er dog en forkert logik, mener viceborgmester i Aarhus, Camilla Fabricius:

“Selvfølgelig skal prostituerede og andre socialt udsatte ikke have rettigheder, der får dem til at tro, at deres livsførelse er i orden. Tværtimod skal endnu flere udsatte betale skat og moms uden at få noget igen. Det er vigtigt for nationens sammenhængskraft.”

Påmindelse om det skamfulde
Camilla Fabricius ser gerne, at man laver samme ordning for mennesker, der tigger på gaden, som man har for prostituerede.

“De kan få lov at tigge på gaden, hvis de betaler skat og registrerer sig som selvstændige erhvervsdrivende. Det er godt for udsatte at føle, at de bidrager til samfundet, og at de ikke tvinges til at lave noget ulovligt. Det skal bare ikke komme så vidt, at de mister fornemmelsen af at lave noget skamfuldt og uværdigt. Det løser vi ved at lade dem betale uden at give dem rettigheder af nogen art,” siger hun.

Opbakning fra formanden
Camilla Fabricius’ idéer får opbakning fra det socialdemokratiske bagland. Også formand Mette Frederiksen ser positivt på muligheden for at hjælpe udsatte ved at tage deres penge.

“Staten får flere penge, og de udsatte bliver mindet om, at de ikke er velsete, så længe de sælger sex, tigger på gaden, eller hvad de nu gør for ikke at dø af sult. Pengene kan vi så bruge på exitprogrammer til dem, der har indset, at de bør følge strømmen og være udsatte på den rigtige måde. Det er ren win-win,” siger hun.

Mette Frederiksen påpeger dog, at det ikke er ensbetydende med, at det er etisk forsvarligt at give penge til tiggere.

“Det vil være ideelt, hvis vi samtidig med kravet om, at tiggere skal betale skat og moms uden at få noget igen, indfører et forbud mod at give tiggere penge,” slutter hun.