Foto: PathDoc, Bigstock

Så flydende er kønnet heller ikke, fortæller Adam, der er feminist og i et år har forsøgt at udvise åbenhed over for minoriteter ved at spørge fremmede om, hvorvidt han skal omtale dem som han, hun eller noget tredje.

“Jeg vil gerne fortsætte den her flirt med fuldt samtykke og respekt. Derfor bliver jeg allerede nu nødt til at spørge til dit – eller dine – køn.”

Sådan indleder Adam Mølgaard ofte en samtale med en fremmed kvinde. Eller rettere, en person, hvis køn han nødig ville antage.

“Det er meget cisnormativt og diskriminerende at tro, at en person er en kvinde, bare fordi vedkommende ser ud på en bestemt måde. Nogle gange kan kønnet synes indlysende, men det er altid bedst at spørge. Så risikerer man ikke at fornærme nogen,” siger Adam Mølgaard, der dog vil advare andre personer, der interesserer sig for kvinder.

Ingen samtaler på over fem minutter
“De fleste af dem kan ikke lide, når man spørger, hvilket køn de har, og om man skal omtale dem som hun, han eller noget tredje. Det har i hvert fald ikke skaffet mig mange dates. Eller samtaler på over fem minutter,” fortæller han og tilføjer, at han med “de fleste kvinder” mener alle, men ikke har lyst til at fremstå generaliserende.

“Jeg har selvfølgelig ikke mødt alle kvinder i verden, og det kan sagtens være, at kvinder i USA, Brasilien, Pakistan eller Sydafrika har det fint med, at der sættes spørgsmålstegn ved deres køn. Det ville være eurocentrisk af mig at tro andet.”

Fejlkønnede ikke fuld mand
Den 25-årige litteraturstuderende har brugt flere år på at sætte sig ind i feminismens grundprincipper og begyndte i 2017 også at interessere sig for personer, der er transkønnede, nonbinære, queers og lignende.

“Det kan virke stødende at bruge ordene ‘hun’ eller ‘han’ om en person, der ikke er nogen af delene, og jeg vil gerne fremstå åben,” siger Adam Mølgaard, der endnu ikke er stødt ind i en person, hvis køn han har været i tvivl om.

“Der var en enkelt mand på LA Bar i København, der blev vred, da jeg spurgte til hans køn, og jeg tænkte, at det måske var fordi, jeg ubevidst havde fejlkønnet ham med mit kropssprog og udsat ham for mikroaggressioner. Men det viste sig, at han bare var fuld og ville slås.”