Foto: Pieter Isaacsz, Rigsarkivet

Landets konge bildte gejstlige og adelige ind, at krigen ville tage et par måneder og udvide Danmarks territorium, samt at den svenske konge havde avancerede våben. Intet af dette var sandt, viser ny rapport fra professor i statsførelse.

“De har kanoner, der kan affyre ti skud i minuttet.”

Sådan lød forklaringen fra kong Christian IV, da det danske rigsråd spurgte ham, hvorfor i alverden han ville i krig med Sverige.

Senere uddybede kongen, at hans spioner i Sverige havde skaffet informationer, der tydede på, at et angreb på grænsefæstningen Kalmar ville være begyndelsen på en højst fem måneder lang konflikt, der havde til formål at afvæbne svenskerne. Resultatet ville være en betydelig udvidelse af Danmarks territorium.

Christian IV ønskede regimeskifte
“Det er voldsomt misvisende,” lyder det i en ny rapport fra Bartholinus Fabricius, professor i statsførelse og filosofi, der har brugt de sidste seks år på at gennemgå dokumenter i forbindelse med Kalmar-krigen.

“De hemmelige informationer tydede på, at krigen ville tage flere år, og i et brev til en af sine elskerinder afslører Christian IV, at han ikke bare ville afvæbne svenskerne, men erstatte deres konge med en adelig, der var Danmark venligere stemt, altså et regulært regimeskifte,” fortsætter Fabricius, der også har fundet ud af, at intet tydede på, at svenskerne ejede masseaffyringsartilleri.

“Ingen havde fundet kanonerne med geschwinde-skud (hurtige skud, red.), men fordi en enkelt spion påpegede, at de jo ikke havde ledt overalt i de svenske skove, mente Christian IV, at der så var en rimelig sandsynlighed for, at de måtte findes et eller andet sted i landet. Det var i hvert fald det, han sagde til rigsrådet og ledte dem dermed fuldstændig på vildspor.”

Fabricius skal henrettes
Kalmar-krigen førte ikke til, at Danmark blev større, tilføjer Bartholinus Fabricius, hvilket Christian IV også havde forudset. Til gengæld er svenskerne formentlig blevet mere fjendtlige over for danskerne; alt dette afviser Christian IV fuldstændig.

“Hvad angår Sverige, har vi opnået fred i vor tid,” lyder det fra kongen, der ikke vil blive retsforfulgt, kaldt i samråd eller på anden måde stillet til ansvar, men til gengæld regner med at henrette Fabricius for landsforræderi.