Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

Foto: monkeybusinessimages, Bigstock

“Det er træls at blive sat i bås som enten advokat, læge eller ingeniør,” mener aarhusianske Naheed Khoroushi. Hun og flere andre unge muslimer ønsker et opgør med stereotyperne.

“Det kan godt være, at jeg er brun og går med tørklæde, men det er altså ikke ensbetydende med, at jeg er advokat, læge eller ingeniør.”

Det siger 26-årige Naheed Khoroushi, der er uddannet pædagog og arbejder på en specialskole i Aarhus. Hun er blevet så træt af fordommene om unge muslimer, at hun har oprettet en Facebook-gruppe ved navn “Os, der er brune uden at være ALI” (ALI står for Advokat-Læge-Ingeniør, red.).

Gruppen er hurtigt blevet populær, og et kig på indlæggene viser, at rigtig mange unge med muslimsk baggrund er glade for at have et sted at lufte frustrationerne.

Kan altså godt lave håndværk
23-årige Mehmet Kilic fra Herfølge er en af de unge, der bruger gruppen. Han er for nylig blevet færdig som tømrer, så for ham er det dybt frustrerende, når folk tror, at han er ALI.

“Folk tror, at det eneste, vi kan, er sådan noget med at operere mennesker, opstille computermodeller eller læse paragraffer. Det er vildt nedværdigende, for vi kan altså også godt lave håndværk og alt muligt andet,” siger han og fortæller, at han ofte mødte skepsis i sin tid som lærling:

“Jeg fik flere gange negative bemærkninger fra andre tømrere. De sagde ‘skrid tilbage til kontoret’, ‘hvor er din kittel?’ og sådan noget. Det gør mig ked af det, for det viser, at de kun ser min hudfarve, og så tror de, at jeg skifter til jakkesæt og læser tykke, intellektuelle bøger, så snart jeg får fri.”

ALI’er har et særligt ansvar
Det er dog ikke alle unge muslimer, der er glade for gruppen. 30-årige Nadra Ahmad, der er læge på Skejby Sygehus i Aarhus, mener, at gruppen dæmoniserer dem, der har valgt at gå ALI-vejen.

“Ja, jeg har arabisk baggrund og er læge, og hvad så? Det gør mig da ikke til et dårligt menneske,” siger hun.

Naheed Khoroushi medgiver, at der ikke er noget galt med ALI’erne. De bør bare påtage sig et større ansvar for at gøre op med fordommene, fastslår hun:

“Jeg savner ærlig talt at se en ALI stå frem og støtte os andre offentligt. De burde i højere grad tage ansvar for at nedbryde fordommene. De ville nok heller ikke bryde sig om, hvis folk altid spurgte dem: ‘Nå, er du så pædagog, tømrer eller bibliotekar?'”