Foto: Carsten Seidel

I løbet af årets første måneder er mange blevet smittet med krænkelsesvirusset, som fjerner folks immunitet over for småting, der egentlig ikke omhandler dem, samt fjerner enhver form for humor.

“Der har været usædvanligt mange tilfælde af krænkelsesramte danskere. Allerede i årets første måneder har vi haft flere tilfælde end i hele 2018, der ellers var rekordår,” siger Thea Kølsen Fischer, der er overlæge og afsnitsleder på Virologisk Overvågning og Forskningsafsnit på Statens Serum Institut, til RokokoPosten.

Blev krænkede over krænkelse
Noget tyder på, at det er nu, sygdommen for alvor begynder at røre på sig. Første udbrud var i gang allerede før nytår, hvor en kvindelig underviser på CBS blev krænket over, at hendes kolleger sang “Den danske sang er en ung blond pige”.

Herfra spredte smitten sig til næsten alle landets klummeskribenter, der blev krænkede over den oprindelige krænkelse.

“Den slags kører i ring, og vi kan godt påregne, at der bliver endnu flere ramte. Sygdommen er ekstremt smitsom,” siger Kølsen Fischer og fortsætter:

“Oprindeligt tydede alt på, at sygdommen primært ramte universitetsstuderende fra den øvre middelklasse med ubrugelige uddannelser. Patient zero var Henrik Marstal, der nu er reduceret til sine tårekanaler og en sær frisure, men noget tyder på, at heteroseksuelle hvide mænd faktisk er særligt udsatte. Det hænger sandsynligvis sammen med manglende immunitet over for den tæt beslægtede man flu.”

Hverken kan eller vil forbedre sig selv
Marcus Vestager på 24 blev smittet, da han så en Gillette-reklame, der opfordrer mænd til at lade være med at voldtage og mobbe sagesløse kvinder. Han er i dag hårdt ramt af symptomer som forhøjet puls og raseri ved avislæsning, paranoia samt vrangvilje.

“Nu har jeg aldrig selv gjort noget grænseoverskridende mod kvinder, synes jeg, men det rammer enormt hårdt at få at vide, at mænd kan forbedre sig. Det hverken kan eller vil jeg,” udtaler Marcus.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver en ud af fem danskere typisk smittet hvert år, men du kan gøre noget for at mindske risikoen. Dels kan du være omhyggelig med at ignorere kritik, der åbenlyst ikke er rettet mod dig og lade være med at tillægge andre racistiske motiver. Dels kan krænkelsessyge forebygges ved at lukke for sociale medier i længere perioder ad gangen.