Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Økologisk fødevareproduktion kan brødføde cirka fem milliarder mennesker, viser ny forskning. Alternativet slår derfor til lyd for, at cirka halvdelen af klodens befolkning lægger sig til at dø i 2050.

Om cirka 3o år vil Jordens befolkning nå ti milliarder mennesker. Det er alt for mange, hvis vi samtidig skal omlægge vores fødevareproduktion til økologi. Det er konklusionen på et større internationalt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.

Det får Alternativet til at kræve handling.

“Mange af os vidste i forvejen, at overbefolkning er et problem for klimaet, så rapporten bekræfter sådan set bare, at det ville være en god idé, hvis flere milliarder mennesker lagde sig til at dø,” siger partiets leder, Uffe Elbæk.

Ikke nemt at drikke rødvin og hvidvin af samme glas
Alternativet står derfor klar med en plan, der kan sikre både økologi, biodynamik og bedre vejr.

“Vi ved, at vi med økologien kun kan producere cirka halvdelen af den nødvendige føde til menneskeheden. Men som med så mange andre ting er det blot et spørgsmål om prioritering. Det er for et eksempel ikke nemt at drikke hvidvin og rødvin af samme glas. Vi er alle dagligt stillet over for den slags svære valg. Det her er ikke anderledes,” fremhæver partilederen, der har udviklet forslaget i samarbejde med konsulentbureauet Thanos Living.

Elbæk peger på, at det med nutidens kunstige intelligens vil være overkommeligt at lave en fornuftig algoritme, som kan udvælge, hvem der skal ofre sig for fællesskabet.

Provinsboere har opbrugt livskvote
“Har du eksempelvis rejst rigtig mange gange i fly, kørt meget i bil eller boet i provinsen, ja, så har du i princippet opbrugt din livskvote mange gange. Og så kan du med sindsro ofre dig for fællesskabet,” fastslår han.

Algoritmen skal naturligvis tage hensyn til, om ens aktiviteter er sket i en god sags tjeneste.

“Det kan godt være, at nogle vil slå sig lidt i tøjret over at blive udpeget, men så har vi selvfølgelig mulighed for at overtale dem,” siger Uffe Elbæk og peger på flere perioder i verdenshistorien, hvor et lands regering har haft stort held med at håndtere samme type problematikker.