Foto: Steen Brogaard, Folketinget

Foto: Steen Brogaard, Folketinget

Mai Mercado finder det “stærkt tilfredsstillende”, at kammeradvokaten placerer ansvar for ledelsessvigt. “Vi kan ikke tillade os at have et system, hvor vi straffer hårdt i bunden, mens eliten bare kan rage til sig, ligegyldigt hvor dårligt de forvalter deres job,” siger hun.

Efter flere måneders grundige undersøgelser af millionsvindel, som en betroet medarbejder er mistænkt for at have begået mod sin forhenværende arbejdsgiver, en mellemstor offentlig styrelse, er det lykkedes at placere et ansvar for, at dette overhovedet kunne foregå.

Der er tale om “nedarvede kontrolsvagheder”, som den siddende kontorchef burde have været opmærksom på, da det i sidste ende er hans ansvar at holde styr på sin afdeling.

Mercado: Pinligt rod og sjusk
Sådan lyder konklusionen i den rapport, som Kammeradvokaten har udarbejdet. Den tegner et billede af en administration af offentlige midler, hvor kontrollen har været mangelfuld og sporadisk, hvilket den ansvarlige ledelse i sidste ende må svare for.

Det er stærkt tilfredsstillende, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K).

“Der har været rod, og der har været sjusk i en grad, hvor det ganske enkelt har været pinligt. Der har været alt for lidt opsyn med vores allesammens skattekroner,” sagde hun på fredagens pressemøde om rapporterne.

“Vi betaler offentlige ledere skyhøje lønninger for at passe deres arbejde, mens de samtidig i gennemsnit får 70.000 ekstra om året i bonus. Når vi så fyrsteligt belønner ansvar og resultater, må det også gå den anden vej. Det kan ikke passe, at man kan få i pose og sæk, bare fordi man er højt nok på strå,” tilføjede Mercado.

Uretfærdigt at straffe i bunden
Ministeren vil nu kræve, at de pårørende chefer som minimum skal betale deres bonus tilbage for de år, hvor svindlen stod på. Adspurgt om, hvorvidt det ikke er en hård straf, er ministeren ubøjelig:

“Ved du hvad, hvis en kontanthjælpsmodtager glemmer et møde eller en lille selvstændig ikke har styr på sit momsbilag, rammer hammeren dem lige i smasken. Vi kan simpelthen ikke tillade os at have et system, hvor vi straffer hårdt i bunden, mens eliten kan rage til sig, ligegyldigt hvor dårligt de forvalter deres job.”