Adolf Hitler, public domain

At Hitler var en antisemitisk massemorder betyder ikke, at vi ikke kan nyde hans malerier i dag, udtaler flere billedkunstnere. 

Sammensmeltningen af kunstner og værk er gået for vidt, mener en række danske kunstkendere, der ønsker at rehabilitere den tidligere rigskansler og krigsforbryder Adolf Hitler som billedkunstner.

Gennem udlån fra private samlere, primært i Sydamerika, har de kurateret udstillingen Hitler: Kunsten bag kansleren, der viser 16 af Hitlers værker, deriblandt to ukendte malerier.

Hitler skabte sine værker i begyndelsen af 1900-tallet, men blev som bekendt ikke optaget på kunstakademiet i Wien. Det betyder dog ikke, at han var en dårlig kunstner.

“Hvis ikke man vidste, at manden havde deltaget i mordet på flere millioner jøder, invaderet adskillige lande i brutale angrebskrige og udviklet en skrækkelig racistisk ideologi, der forurener menneskers sind op til i dag, tror jeg, man ville have tænkt, at det da er nogle fine malerier,” siger Henrik Andersen, kunsthistoriker og leder af udstillingen.

Man kan heller ikke høre Lauryn Hill
“Det er vigtigt at skelne mellem kunstneren Hitler og personen Hitler, ellers ville det jo være umuligt at nyde nogen former for kunst. Hvis ikke man synes, man kan være bekendt at hænge et maleri op, der er signeret ‘A. Hitler’, hvordan kan man så høre Lauryn Hills musik? Hun har været i fængsel for skatteunddragelse!”

Henrik Andersen giver heller ikke meget for argumentet om, at man ved at købe og udstille Hitlers malerier indirekte billiger hans handlinger.

“Manden er jo død! Han nyder ikke godt af, at hans kunst bliver solgt for millioner. Hvis jeg køber et maleri af Caravaggio, betyder det så, at jeg bifalder mord, fordi han slog nogen ihjel i et værtshusslagsmål? Folk er simpelthen blevet for politisk korrekte!”

Fredelige landskaber og arkitektur
Kunsthistorikeren kan heller ikke se, at billederne skulle afspejle nogen af de negative og hadefulde sider, som Adolf Hitler er berygtet for.

“Det er fredelige billeder af landskaber og arkitektur, som vi nu alle forhåbentlig kan nyde.”

Hitler: Kunsten bag kansleren åbner et ukendt sted, hvis adresse udleveres på forlangende.