Foto: marchmeena, Bigstock

Foto: marchmeena, Bigstock

I dag er der kortere tid til valget, end der var i går, men længere, end der er i morgen. Det hævder valgekspert Peter Mogensen og fremviser grafer, der bekræfter hans påstand.

“Hvis man sammenholder data fra det seneste halve år, ser man en tydelig tendens.”

Den kendte valgekspert Peter Mogensen holder en planche frem og peger på en graf, der viser en tydelig sammenhæng mellem dato og den tid, der endnu er tilbage, før valget kommer.

“Herude til højre ser du datoen 17. juni. Det er den dag, valget senest skal afholdes. Umiddelbart til venstre for denne dato står datoen 16. juni. Til venstre for den er det den 15. juni, og sådan fortsætter den, til vi lander ved datoen 17. december,” forklarer han og uddyber, at datoerne i december stammer fra år 2018, da det endnu ikke har været december i år.

Kan kun komme tættere på fra nu af
Tendensen, som Peter Mogensen taler om, er, at for hver dag, der går, rykkere valget tættere på.

“Hvis vi finder dags dato og følger kurven frem til den 17. juni, hvor valget altså senest bliver afholdt, kan vi se, at vi nærmer os, jo længere til højre vi kommer. Følger vi derimod grafen tilbage mod venstre, fjerner vi os mere og mere. På den måde kan vi se, at vi for eksempel den 15. marts var tre dage længere fra valget, end vi er i dag. Desuden viser grafen, at det kun kan gå en vej: Vi kan kun komme tættere på valget, ikke længere fra,” siger han, men tilføjer, at man skal passe på med forhastede konklusioner.

16. juni ikke nødvendigvis tættest på
“Det kan umiddelbart se ud til, at den 16. juni er den dag, hvor vi er allertættest på valget, fordi det er den dato, der ligger tættest på den 17. juni. Men eftersom den 17. juni ikke nødvendigvis er den dag, valget afholdes, kan der være andre datoer mellem nu og den 16. juni, som er tættere på den faktiske valgdag,” siger han og uddyber:

“Lad os sige, at valget afholdes allerede den 17. april. I så fald er den 16. april tættere på valget end den 16. juni. Ja, faktisk vil vi allerede i dag være tættere på valget, end når vi når frem til 16. juni.”

Sidst, men ikke mindst viser Peter Mogensens grafik, at det ikke, som nogle ellers påstår, er umuligt at forudsige, hvornår der kommer valg.

“Eftersom valget ikke kan komme på datoer, der ligger før dagen i dag, og eftersom det ikke kan komme senere end den 17. juni, kan vi med sikkerhed konkludere, at valget vil komme i denne mellemliggende periode,” slutter han, mens han med henholdsvis venstre og højre hånd viser perioden, som valget med sikkerhed vil falde inden for.