Foto: matka_Wariatka, Bigstock

På under et minut i salen formåede det konservative folketingsmedlems lille datter at udskrive valg, stemme for sundhedsreformen og sove. 

I mange uger har politiske kommentatorer gættet på, hvornår folketingsvalget bliver udskrevet, og i dag viser det sig, at datoen allerede blev fastsat i tirsdags.

Valget finder sted den 14. april og blev udskrevet ved, at Mette Abildgaards fem måneder gamle datter, Esther Marie, trykkede på den famøse valgknap i løbet af de få sekunder, hendes mor havde hende med inde i Folketingssalen.

“Vi ved ikke, hvordan det er foregået, eftersom det kun er statsministeren, der kan udskrive valg. Men det viser bare, at jeg gjorde ret i at sende babyen uden for døren. Hvis hun havde fået lov at sidde med, havde hun formentlig afviklet folkestyret og skrevet sig selv ind i Grundloven,” siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der i tirsdags oplyste Abildgaard om, at det ikke var en god idé, at hendes datter opholdt sig i Folketingssalen.

Baby: Vil ind i salen igen
Siden fulgte en længere debat om, hvorvidt Kjærsgaards beslutning havde været rimelig, men først nu har babyen oplyst danske medier om, hvad der egentlig skete i tirsdags.

“Ikke blot udskrev jeg valg, jeg stemte også for sundhedsreformen, selvom den slet ikke var til afstemning. Desuden fik jeg et par sekunder på øjet,” fortæller den fem måneder gamle Esther Marie, der ikke kan love, at hun ikke vil forsøge at komme ind i Folketingssalen igen.

“Nu hvor jeg har afluret sikkerhedsforanstaltningerne og vagternes ID … Nej, jeg vil ikke sige mere. Gugugaga,” pludrer hun.

Nuttet vælgertække
De politiske kommentatorer glæder sig til valget og ser en ny politisk stjerne i den lille baby.

“Hun er meget effektiv og har helt utrolig meget vælgertække, fordi hun er så nuttet. Hvis hun om et par måneder beslutter sig for at hjælpe sin mor med at genrejse De Konservative, kan hun nå meget langt,” mener kommunikations- og lobbyekspert Søs Marie Serup og bakkes op af politisk korrespondent Christine Cordsen fra DR.

“På under et minut lavede hun et smukt og velkendt politisk hattrick: udskrivning af valg, afstemning og lur i Folketingssalen. Hun har det i blodet, og for mit vedkommende byder jeg vores nye hersker velkommen,” siger Cordsen.