Foto: Alicudi, Wikipedia

Når Folketinget samles efter sommerferien, bliver det ikke Christiansborg, men Thyregod Kursuscenter, der lægger lokaler til. Det er en konsekvens af et forlig, som Dansk Folkeparti indgik med regeringen torsdag.

“Landspolitik i regional balance” er titlen på det forlig, som Dansk Folkeparti og regeringen annoncerede ved et pressemøde i går. Heraf fremgår det blandt andet, at Kulturministeriet fremover kun må ansætte folk med jysk baggrund i tre generationer, og at De Radikales hovedkvarter skal placeres mindst 110 kilometer fra beboede egne, hvis partiet ønsker at modtage partistøtte.

Mest overraskende er det imidlertid, at Folketinget skal have til huse i den midtjyske by Thyregod, hvor Thyregod Kursuscenter skal lægge lokaler til det danske parlament.

Thulesen Dahl: Jylland godt, København skidt
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forklarer, hvorfor partiet har insisteret på at flytte Folketinget.

“Jylland godt, København skidt,” fastslår han og fortsætter:

“Hvorfor skal folketingsmedlemmer altid henlægge deres frokost til Kanal Caféen eller Gitte Kik? Vi mener, at Thyregod Kro eller Restaurant Ålbækken ville være fine steder, hvor man kan opleve helt andre aspekter af dansk samvær og madkultur,” forklarer Thulesen Dahl og tilføjer, at han af danskhedsmæssige årsager dog ikke anbefaler, at man støtter Mama’s Pizza og Kebab House i Borgergade.

Begejstret Søren Pape: Vi fik glasperler og billigere monokler
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at stille op til interview, da partiet har udflyttet sin politikudvikling til Dansk Folkeparti. Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, forsvarer dog udflytningen.

“Man kan godt sige, at det ikke er særlig konservativt at tvinge Folketinget til provinsen, men der er tale om en forhandlingssituation, hvor alle skal give og tage. Her skal man huske, at vi til gengæld fik en håndfuld glasperler og en afgiftssænkelse på monokler, så i det store billede mener jeg, at vi også er vinderne her,” siger han.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, siger, at partiet ikke har nogen planer om at modsætte sig udflytningen efter en eventuel valgsejr.

“Jeg har ikke nogen selvstændig holdning til det spørgsmål, men hvis Dansk Folkeparti har sagt god for det, er vi selvfølgelig med på den.”