Foto: EPO, Wikipedia

Angreb fra venstreradikale og moderate muslimer stoppede en demonstration af den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir. “Vi accepterer ikke sexisme, racisme eller homofobi på vores gader,” lyder det fra de frustrerede moddemonstranter.

Nørrebro tolererer ikke provokerende ekstremister, der ser ned på andre befolkningsgrupper, kvinder og homoseksuelle. Så klart er budskabet fra en stor gruppe unge, der onsdag aften stoppede en demonstration, som den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir afholdt på Blågårds Plads.

Her lykkedes det kun organisationens formand at tale få minutter, inden han blev afbrudt af utilfredse moddemonstranter, der kastede med brosten og forsøgte at angribe demonstrationens deltagere. Herefter måtte Hizb ut-Tahrir-tilhængerne forlade pladsen under politibeskyttelse og højlydte jubelråb.

Antifascistisk Aktion: Sexister ud på røv og albuer
En anonym talsmand for organisationen Antifascistisk Aktion forklarer, hvorfor så mange i den traditionelt venstreorienterede bydel blev provokeret over demonstrationen.

“Når vi siger, at Nørrebro er en zone, hvor homofobi, racisme og sexisme ikke er velkomment, så mener vi det. Derfor er det klart, at vi ikke kan sidde det overhørig, når flere hundrede tilhængere af en bevægelse, der ser ned på ikke-muslimer samt hylder religiøst diktatur, lovgivning, der diskriminerer kvinder, og dødsstraf til homoseksuelle, vandrer gennem gaderne. Så bliver man altså smidt ud på røv og albuer.”

Også blandt moderate muslimer var vreden mod Hizb ut-Tahrir udbredt. Det fortæller en ung demonstrant, der kun vil identificeres som Ali.

“Selvfølgelig mener jeg ikke, at vold er acceptabelt, men må altså forstå, at tryk avler modtryk. Og som moderat muslim, der ikke deler deres middelalderlige overbevisninger, bliver jeg ekstremt frustreret over, at de fundamentalistiske idioter hævder at tale på mine vegne. Den går sgu ikke på mit Nørrebro!”

Politiformand: Grænser for ytringsfriheden
Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt peger på, at politiet har brugt millioner af kroner og omfattende politiressourcer på Hizb ut-Tahrir, og han er derfor skeptisk over for foreningens ret til at demonstrere på Nørrebro.

“Selvfølgelig skal der være ytringsfrihed i Danmark, men det kan også blive for meget af det gode. De her folk har adgang til hjemmesider og SMS, så jeg kan ikke se, hvorfor vi skal bruge politiressourcer på at beskytte demonstrationer. Hizb ut-Tahrir har trods alt holdt temmelig mange af dem allerede, og det er jo ikke, som om de siger noget nyt. Her kunne man måske overveje kun at tillade dem at demonstrere på en mark uden for Hjørring mellem 02.30 og 03 om natten i stedet.”