Foto: Sheila_F, Bigstock

Traditionen tro valgte sortklædte studerende at fejre arbejdernes kampdag ved at slås med medlemmer af Politiforbundet. Balladen får nu de unge til at reflektere over, hvilke signaler de sender, når de maskerer sig og bærer knophandsker.

Det skulle være en kampdag, og det blev det også. Tidligt på formiddagen den 1. maj tørnede demonstranter fra Antifascistisk 1. maj sammen med unge medlemmer af Liberal Alliance og Nye Borgerlige. Da optoget nåede Dronning Louises Bro mellem Nørrebro og Indre By i København, brød det for alvor løs.

Unge maskerede anarkister kastede flasker og sparkede efter politiet, samtidig med at deres demonstrationsvogn kørte ind i en betjent. Herefter trak politiet kniplerne og skred til masseanholdelser.

Ender i hærværk og klammeri
RokokoPosten har talt med “Maria”, der ikke vil stå frem med sit navn, men som erkender, at de unge demonstranter bærer et medansvar for urolighederne.

“Jeg demonstrerede første gang, da Ungdomshuset blev lukket og har siden været en del af Københavns venstreradikale miljø. Jeg kan faktisk ikke huske en demonstration, der ikke er endt i hærværk eller klammeri. Enten med politiet eller med medlemmer af andre ungdomspartier.”

Hun suppleres af “Emma”, der tilføjer:

“Det sjove er, at de andre partier godt kan finde ud af at mødes uden at komme op og slås eller smadre ting. Og politiet angriber ikke andre demonstrationer. Jeg har ikke tænkt over det før nu, men måske sender vi et signal ved at dukke op klædt helt i sort og iført masker og knophandsker, der egner sig til brostenkast.”

Nye aktionsformer uden hærværk og vold
Demonstrationen, der var arrangeret af Revolutionære Antifascister, Antifascistiske Unge og Antifascistisk Aktion, skulle have bevæget sig fra Palæstinas Plads ved Nørreport til Fælledparken på Nørrebro.

Arrangørerne af demonstrationen følte sig imidlertid nødsaget til at opløse den efter urolighederne. Arrangørerne vil ikke udelukke, at de i fremtiden vil eksperimentere med nye aktionsformer, der ikke inkluderer hærværk eller vold.