Ill.: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Ill.: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Han har hverken invaderet Polen, deporteret og dræbt millioner af jøder eller allieret sig kortvarigt med Josef Stalin. Derfor giver det ikke mening at kalde Adolf Hitler nazist, mener flere historikere, der advarer mod at udvande nazismebegrebet.

Ifølge meningsmålinger står Adolf Hitlers parti til at få mellem fem og ti procent af stemmerne til rigsdagsvalget i maj. Det giver anledning til udbredt bekymring, særligt på venstrefløjen samt blandt den del af befolkningen, der består af mennesker, som ikke har tysk statsborgerskab.

Bekymringen er forståelig, mener flere historikere, som RokokoPostens udenrigskorrespondent har talt med. Professor i historie Günther Richtmeister opfordrer til, at man slår koldt vand i blodet og lader være med at overdrive den fare, Adolf Hitler udgør.

Svær at tage alvorlig
“Hitler er en lille, sær mand, som ingen ville tage alvorligt, hvis ikke visse dele af befolkningen havde så travlt med at smide nazikortet. Selvom der er visse lighedstræk mellem Hitlers parti og nazismen, er der slet ikke belæg for at kalde Hitler eller hans partifæller nazister,” siger han.

Lektor i historie og ekspert i nazisme Hans Dietrich Neumünster er enig og mener, at man skal vare sig for at udvande nazismebegrebet.

“Hitler går ind for etnisk udrensning og diktatur, men det er han ikke alene om. Sådan en som den kommunistiske diktator Mao Zedong i Kina slår for eksempel langt flere ihjel, end nazisterne gør. Efter min mening udvander man nazismebegrebet, når man på baggrund af ganske få fællestræk kalder Hitler for nazist. Hvor fremmedfjendske og demokrati-skadelige hans visioner end er, har han dog aldrig invaderet Polen eller slået millioner af jøder ihjel,” siger han.

Nazister samarbejder med Sovjet
Lothar Gottlieb er en tredje historiker, der advarer mod at kalde Hitler nazist.

“Man må huske, at Hitler hader kommunister næsten lige så meget, som han hader jøder. Derfor vil han næppe alliere sig med Sovjetunionen, ikke engang for senere at stikke dem i ryggen, hvilket nazismen er særligt berygtet for. Det kan også godt være, at han mener, at dårligt begavede og handicappede er et problem for Tyskland, men det er svært at forestille sig, at han ligefrem ville sterilisere eller dræbe nogle, bare fordi de ikke er de skarpeste knive i skuffen,” siger han og slutter:

“Hitler prøver måske at puste sig op ved at gøre brug af nazistiske symboler som hagekorset, men hans såkaldte førerhilsen vækker snarere mindelser om Superman end om terror og udryddelseslejre. Og uden en sådan hilsen er der heldigvis ingen grund til at tro, at han nogensinde får magt, som han har agt.”