Foto: Bortnikau, Bigstock

Næsten 20 procent af københavnerne vil stemme på Enhedslisten. JydskeVestkysten har sendt to journalister til hovedstaden for at bygge bro og prøve at forstå københavnernes sære skikke og kultur.

En ny meningsmåling foretaget af Gallup viser, at Enhedslisten står til at få 19,2 procent af stemmerne i København. JydskeVestkysten har derfor sendt to journalister til hovedstaden.
“Det første, man tænker, når man hører, at så mange vil stemme på Enhedslisten, er selvfølgelig, at man tager afstand fra deres menneskesyn. Men vi må også prøve at række ud. For at gøre det må vi først forstå den afmagtsfølelse og angst, der er baggrunden for stemmeafgivelsen,” siger journalisterne, Rasmus Pedersen og Hans Andersen.

Desperate voksne mænd på løbehjul
Det første, der slog de to journalister, var de trøstesløse brokvarterer, som københavnerne bor i. Indelukkede i bittesmå lejligheder uden adgang til have, udestue, Weber-grill, stisystemer eller halsport.

“De er så fattige, at de tilsyneladende ikke engang har råd til biler. I stedet cykler de, ligesom vi gjorde i Jylland i 1930’erne. En del voksne mænd er endda nødt til at tage børnenes løbehjul for at komme frem,” siger Hans Andersen med en blanding af forargelse og fascination over den tilbagestående livsform.

De to journalister besøgte i deres antropologiske feltarbejde også det kreative kontorfællesskab Karma & Creativity på Vesterbro, hvor de mødte Piil Juhl Hermansen, der arbejder som talk- og podcasttilrettelægger for forskellige NGO’er under ekstremt prekære arbejdsforhold i korte, tidsbegrænsede ansættelser.

“Forholdene er så gammeldags, at de ikke engang har egne kontorer. I stedet sidder de stuvet sammen på larmende storrumskontorer,” konstaterer Rasmus Pedersen, mens han rystet tager sig til hovedet.

Mød dem med dialog og empati
Også indkøb foregår på en gammeldags måde. I stedet for moderne supermarkeder, hvor man indkøber store partier og derfor kan holde priserne nede, har københavnerne førmoderne torvehaller med varer til enormt høje priser.

“Der er ikke noget at sige til, at de bliver frustrerede og desillusionerede,” siger Rasmus Pedersen, mens han holder fire asparges og en kop kaffe, der koster en almindelig arbejders dagløn.

“Mange københavnere er åbenlyst blevet afkoblet globaliseringen. Den deraf følgende angst skaber grobund for den politiske ekstremisme, vi ser i hovedstaden i dag. Det vigtige er, at vi ikke er med til at grave grøfterne dybere, men møder dem med dialog og empati og hiver dem op på vores niveau,” slutter Hans Andersen.