Foto: N_Defender, Bigstock

Valget kommer om cirka fire år, muligvis tidligere. Det forudser politisk kommentator Hans Engell, som også mener, at det næste folketingsvalg kan føre til et regeringsskifte.

“Der er ingen tvivl om, at vi er kommet næste valg lidt nærmere.”

Så klar er vurderingen fra tidligere konservativ partiformand og nuværende politiske kommentator Hans Engell blot få timer efter gårsdagens folketingsvalg. Hans Engell formåede for tre uger siden korrekt at forudsige, at valget ville komme på grundlovsdag. Han er heller ikke bleg for igen at tidsbestemme, hvornår næste valg kommer.

“Jeg vil gå så vidt som at lægge hovedet på blokken på, at der kommer et valg inden for højst fire år,” siger han og tilføjer, at det dog stadig er for tidligt at sige, hvem der går sejrrigt ud af det næste valg.

“Der kan nå at ske rigtig meget på fire år, og til den tid kan vi meget vel stå i en helt ny politisk situation.”

Kun et spørgsmål om tid
Hans Engell er imidlertid ikke i tvivl om, at det kun er et spørgsmål tid, før den kommende regering bliver nødt til at afgive magten igen.

“Hvis man ser på dansk parlamentarisk historie, kommer den næste statsminister til at gå af før eller senere. Enten fordi regeringen er kommet i mindretal, selv vælger at trække sig eller lider et nederlag ved et planmæssigt afholdt folketingsvalg,” siger han og uddyber, hvad han anser for det sandsynlige scenarie for et magtskifte efter næste valg.

Mulighed for magtskifte senest i 2023
“Hvis partier ved næste valg klarer sig bedre end de partier, som fik flest stemmer ved dette valg, anser jeg det for overvejende sandsynligt, at magten skifter,” siger han og illustrerer sin pointe med historiske fortilfælde.

“Det var eksempelvis den måde, som Anders Fogh Rasmussen kom til magten på i 2001 og Helle Thorning-Schmidt i 2011, så der er klar historisk præcedens for, at et magtskifte kan foregå på den måde, hvis blot man ser på nogle af de seneste valg. Og jeg vil slet ikke udelukke, at det også kan komme til at ske efter det valg, som, vil jeg godt love, kommer senest i 2023.”