Foto: looby, Bigstock

Foto: looby, Bigstock

“Aldrig i livet, om jeg vil overdrage min beslutningskompetence til andre, og det får mig ikke til at holde kæft om verdens tilstand,” lyder 34-årige Annika Mortensens argument for, at hun aldrig deltager i valg. 

Sofavælgere er sociale tabere, og hvis man ikke stemmer, har man ikke lov til at brokke sig. Sådan mener mange danskere. Men den mentalitet er til at lukke op og skide i, mener 34-årige Annika Mortensen, der er juridisk konsulent for LEGO i Billund.

“Det pisser mig seriøst af, når flinkeskolesegmentet skræpper op om, hvor vigtigt det er at stemme, og at man i det mindste skal stemme blankt. Det er tomhjernet papegøjesnak, og ingen lader til at reflektere dybere over, hvad det er for noget fis, de fyrer af,” siger hun og tilføjer:

“Jeg er langt mere bevidst om, hvorfor jeg ikke stemmer, end de fleste er om, hvorfor de gør.”

Indbildt indflydelse
Problemet med valg er, mener Annika Mortensen, at det er et stort bedrag.

“Det er et totalteater, der er til for at bilde os ind, at vælgerne faktisk har noget at sige. Men i virkeligheden sker der det, at alle vælgere overdrager deres beslutningskompetence til politikere, hvorfor de er helt uden indflydelse på, hvad disse politikere gør. Så siger folk, at man jo altid kan vælge nye politikere, men princippet er jo det samme: Det eneste, voksne mennesker i vores samfund har lov til, er at sætte et kryds med års mellemrum. Aldrig i livet, om jeg vil være med til det,” siger hun.

Hvordan man kunne gøre det anderledes og bedre, har Annika Mortensen ikke noget klart svar på. Hun er dog overbevist om, at første skridt på vejen er, at flere får øjnene op for det bedrag, de udsættes for.

“Hvis vi ikke brugte så megen tid og energi på at lege repræsentativt demokrati og gå så meget op i, hvad de laver i Folketinget og de andre såkaldt demokratiske forsamlinger, kunne det være, at der blev frigivet energi til faktisk at udvikle nogle brugbare alternativer,” siger hun.

Ingen indflydelse uanset hvad
Til spørgsmålet om, hvorvidt det er bedre helt at lade være med at søge indflydelse, svarer hun kort og kontant:

“Du har ingen indflydelse uanset hvad.”

For Annika Mortensen handler det om at lade være med at give sin opbakning til, at bedraget fortsætter valgperiode efter valgperiode.

“Det bedste ville være, hvis flere holdt op med at være små, artige nikkedukker og debattere samfund, som om intet kan foregå, medmindre politikerne på Christiansborg lovgiver om det. Så jeg brokker mig, selvom jeg ikke stemmer, og det bliver jeg ved med. Lev med det, bitches.”