Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

En optimistisk Mette Frederiksen udtaler stolt, at man her kun to år efter valget er ved at være tæt på at kunne danne en ny regering. Pernille Skipper og Lars Løkke Rasmussen er kun delvist enige.

“Jeg kan mærke, at det bliver en god dag,” siger en storsmilende Mette Frederiksen (S) til de pressefolk, der møder hende foran indgangen til Christiansborg.

Forhandlingerne om det nye regeringsgrundlag fejrer toårsjubilæum i dag, og selvom nogle mener, at det er alt for lang tid, er forhandlingslederen optimistisk.

“Alt kører efter planen, så det ser rigtig lovende ud. Jeg er klar over, at nogle mener, at der er gået lang tid, men vi har jo at gøre med grundlaget for vores børns fremtid, og den slags kan man ikke tillade sig at haste igennem. Vi er nødt til at vende tingene grundigt og se det hele fra flere sider, også for klimaets skyld,” siger Mette Frederiksen og understreger, at der hele tiden er en udvikling i retning mod et kompromis.

En god snak om vejret
“I går endte vi for eksempel med at få en rigtig god og konstruktiv snak om vejret,” fortæller hun, hvilket Pia Olsen Dyhr fra SF bekræfter.

“Mette nævnte, at det havde regnet mere, end det plejer på den her tid af året, og det var både jeg og Pernille Skipper helt enig med hende i. Morten Østergaard sagde, at det bliver bedre fra i morgen, og at det bliver rigtig godt vejr i weekenden,” fortæller hun.

Stadig ingen tryllemaskine
Enhedslistens Pernille Skipper er dog ikke udelt begejstret. Hun mener, at Mette Frederiksen har et alvorligt hængeparti.

“Hun har lovet mig at lave en maskine, der omdanner CO2 til pædagoger. Men den skal være gennemtestet, færdig og klar til brug, ellers tager jeg ikke med de andre til stranden, uanset hvor godt vejret bliver i weekenden,” siger hun.

Der lyder også kritik fra fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen. Han tror stadig på en regeringsdannelse hen over midten, men mener, at det er unødvendigt at vente så længe.

“Det er jo ingen hemmelighed, at Mette og jeg allerede før valget talte om muligheden for en SV-regering, og at Mette slet ikke er så afvisende, som hun har givet udtryk for. Hun forlangte bare, at vi skulle få det til at se ud, som om det er hendes allersidste mulighed, og det var jeg forstående over for. Jeg regnede dog ikke med, at det ville dreje sig om mere end et halvt års tid,” siger han.