Foto: Tinnakorn, Bigstock

Medieverdenen er i chok, efter at en politisk redaktør har erkendt en fejl. Det kan føre til verdens undergang, tyranni og et bombardement af russiske internet-trolde, advarer ekspert.

“Det er en meget, meget alvorlig situation. Det er helt tydeligt for mig, at det danske demokrati er truet på sin eksistens. Vi er meget tæt på, at folkestyret bliver til tyranni, og at russiske internet-trolde vil masseproducere fake news.”

Ekspert: Demokratiet kan gå til grunde
Så klare er ordene fra Oluf Jørgensen, professor emeritus fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, da RokokoPosten fortæller ham om den sag, der har sendt chokbølger igennem den danske medieverden.

Den chokerende affære begyndte, da Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Neel Gjertsen foretog en analyse af regeringsforhandlingerne på Christiansborg og kom til at skrive, at folketingsmedlem Jacob Mark var medlem af Radikale Venstre.

Efterfølgende erkendte Gjertsen, at hun var kommet til at skrive noget forkert og rettede i onlineudgaven af artiklen, så det fremgik, at Jacob Mark er valgt for SF.

“Hvis man som Marchen lader befolkningen tro, at journalister er almindelige mennesker, der kan begå fejl, vil vores demokrati meget hurtigt gå til grunde,” advarer Oluf Jørgensen, der oplyser, at almindelig journalistisk praksis bør være at holde fast i, at Jacob Mark er valgt for Det Radikale Venstre, selvom han er gruppeformand for SF.

Ingen risiko for stalinistisk diktatur
Hovedpersonen selv ærgrer sig over fejlen, men mener ikke, at hendes erkendelse af at have skrevet noget forkert vil få stolen til at vakle under samfundets bærende institutioner.

“Det er da træls at skrive noget forkert. Men det kan jo ske. En taxachauffør kan også komme til at køre den forkerte vej, og en pædagog kan komme til at glemme navnet på et barn. Den slags sker jo,” siger Marchen Neel Gjertsen, der heller ikke mener, at hendes artikler i Jyllands-Posten kan sammenlignes med Dødehavsrullerne, altså de stentavler, som Moses fik af Gud på Sinaibjerget som den endegyldige sandhed.

“Jeg skriver faktisk mest bare nyheder for, at folk kan læse dem. Og så kan de få nogle ting at vide om, hvad der sker i verden. Jeg betragter egentlig mit arbejde som et ret almindeligt arbejde, som jeg gør så godt, jeg kan. Men jeg tror nok ikke helt på, at vi journalister er den eneste årsag til, at Christiansborg ikke laver Danmark om til et stalinistisk diktatur,” siger hun og nævner, at politikere eksempelvis ikke nedlægger demokratiet, når alle journalister tager til folkemøde på Bornholm.