Foto: Liberal Alliance, Wikipedia

“De skifter leder inden for en uge i stedet for at bruge fem år på at stikke knive i ryggen på hinanden,” siger den politiske kommentator, der mener, at LA er et umodent parti.

På valgnatten erkendte Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, med tårer i øjnene nederlaget og pegede på sin næstformand, fungerende indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som ny formand.

Der gik dog ikke mange dage, før den kun 27-årige nyvalgte LA-politiker Alex Vanopslagh til alles overraskelse kunne indtage formandsposten.

Fuldstændig amatøragtig proces
Men den proces er “fuldstændig amatøragtig”, vurderer Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator.

“At en minister bare ruller omkuld og spiller død. Dét kan ingen tage alvorligt. Alex Vanopslagh er totalt uforberedt på opgaven. Han har ikke brugt årevis på at bagtale og lække dårlige historier om sin modstander,” udtaler Engell og tilføjer:

“Den anstændige måde at forberede et formandsopgør på er, at man starter en diskret hviskekampagne, hvor man beskylder ens modstander for alskens svinagtigheder og drager vedkommendes generelle kompetencer og begavelse i tvivl. Når tiden er moden, og man har vendt venner til fjender, finder man kniven frem.”

Ekspert i formandsopgør
Hans Engell var nøgleaktør i adskillige formandsopgør i Det Konservative Folkeparti i 1990’erne. Her fik han først udmanøvreret Henning Dyremose og Torben Rechendorff, men måtte selv gå af i 1997 efter at have påkørt en betonklods i beruset tilstand.

Herefter bidrog han til at underminere sin efterfølger, Per Stig Møller, og dennes efterfølger, Pia Christmas-Møller.

“Hvis det viser sig, at det er kredsen omkring Ammitzbøll-Bille, der har lækket alle de der gamle historier om, at Vanopslagh vil ud af EU og mener, at kvinder vil domineres og derfor ikke bliver topledere, er der måske håb endnu for partiet. Det ville demonstrere, at der er rigtige politikere til stede,” slutter Hans Engell.