Foto: Positiffy, Bigstock

Faktisk har man længe gjort det i Tyskland, USA og Storbritannien, afslører debattøren, der mener, at det må være en særligt dansk skik at gå så meget op i nationale skikke.

“Hold nu op med at sige, at det er dansk – det er det jo ikke!” skrev en kendt debattør i et indlæg, der i går optrådte i en dansk morgenavis og kritiserede mange danskeres tilbøjelighed til at kalde en bestemt skik for særligt dansk.

“Se nu bare på Tyskland, USA og Storbritannien. Dér har man gjort det længe og med stor succes. Inden da var skikken ganske vist kendt i en primitiv form i det område, vi i dag kalder Danmark, men kun en forskruet nationalist ville derfor sige, at det var en særligt dansk skik,” fortsætter han og tilføjer til RokokoPosten, at det må være en særligt dansk skik at gå så meget op i nationale traditioner.

Hummus stikker ud
“I andre dele af verden anerkender man på helt anderledes åben og tolerant vis, at vi alle stammer fra samme sted, og at kulturer har blandet sig og forbedret hinanden til alle tider. Dér kunne man aldrig drømme om at slå så meget på, at en tradition skulle være fx svensk, amerikansk eller japansk,” siger debattøren og anerkender, at diskussionen om, hvorvidt palæstinenserne eller jøderne opfandt den første hummus, og hvem der i dag laver den bedst, stikker ud.

“Men det ville de jo aldrig have skændtes om, hvis ikke en religiøs territorialkonflikt pressede dem ud i den slags barnlige debatter.”

Serberne ville aldrig gøre det
For at understrege sin pointe har debattøren i sit indlæg beskrevet, hvordan den ikke-danske skik faktisk var en sjældenhed for bare 100 år siden, og at det derfor er fjollet at koble den til en særlig danskhed.

“For hvad er overhovedet danskhed? Er det sovs, kartofler og Dannebrog? Dannebrog er jo også bare et kors, der stammer fra en mellemøstlig jødisk mands henrettelse. Men nej, vi insisterer på at have en særlig kultur, som en slags totem, man ikke kan rykke ved, og som alle må bede til. Det ville et stolt og prægtigt folk som tyrkerne eller serberne aldrig have gjort,” slutter han.