Foto: Hanne Godskesen, Wikipedia

Et billede, der viser den midtjyske by Holstebro helt uden en kilometertyk kappe af indlandsis, er blevet flittigt delt på sociale medier af klimabekymrede danskere.

Ingen ved, hvem der oprindeligt delte det ildevarslende billede, som i går aftes satte internettet i brand. Men i løbet af få timer fandtes det overalt på sociale medier, ledsaget af den lakoniske tekst: “Holstebro uden indlandsis. Anno 2019. Så hurtigt går det.”

Selvom ingen fra de landsdækkende medier endnu har været i stand til at fastslå, hvorfra billedet præcis stammer, har blandt andre en journalist på Jyllands-Posten og en radiovært på P3 fortalt, at de på anden eller tredje hånd kan bekræfte fraværet af indlandsis i Holstebro.

Ingen isbjerge i åen
Ifølge mange på de sociale medier illustrerer billedet, hvor hurtigt det går med den globale opvarmning i Danmarks udkantsegne.

“Tænk engang, at jeg skulle set det i min levetid. Det ligner fuldstændig et sommerbillede fra Allerød eller Dyrehaven, og der er ikke antydningen af indlandsis på billedet. End ikke i den lille å er der det allermindste isbjerg,” skriver Facebook-brugeren Janni Olsen fra Herlev, der er blot en af mange tusinde, som finder billedet stærkt bekymrende.

“Hvis den slags kan ske i Holstebro nu, hvornår kan vi så risikere, at Sjælland bliver en ubeboelig ørken?” spørger Jonas Svendsen fra Tårnby, mens Tina Overmark desperat spørger.

“Hvad kommer der nu til at ske med Jellingstenen og Døllefjelde Musse Marked?”

Smeltede zombiedrage isen?
Flere mener dog, at der kan være en anden forklaring på fraværet af indlandsis end global opvarmning.

“For nylig så jeg en dokumentar, der viste, hvordan ismuren omkring Holstebro var blevet væltet af en zombie-isdrage og en hel hær af udøde. Men is-zombiehæren udgør dog ikke længere nogen trussel, for de led altså nederlag ved en jysk borg, omend på en pænt antiklimaktisk måde,” skriver Timmo Jönsson fra Hellerup.

Enkelte har sået tvivl om, hvor udbredt indlandsisen ved Holstebro egentlig har været, men det mener Nina Andersen dog ikke, at der er noget belæg for.

“Engang talte jeg med en af mine venner, som helt bestemt kunne huske, at der var virkelig mange meter sne i vinteren 1979,” skriver hun på Facebook.