Foto: ft.dk

Foto: ft.dk

“Samme charme og nationale særpræg som Christiansfeld,” lyder en af begrundelserne for, at den danske politiker er blevet udnævnt til verdensarv.

Et internt notat fra den afgående regering afslører, at Lars Løkke Rasmussen havde planer om at installere Bertel Haarder som Folketingets formand i den kommende regeringsperiode. Denne plan blev imidlertid forpurret af folketingsvalget. Den nye statsminister, Mette Frederiksen (S), ønskede nemlig at lade formandsstolen prydes af et socialdemokratisk klenodie, hvilket selv Venstre gav hende opbakning til.

“Det ærgrer mig da lidt, men for borgfredens skyld valgte vi at lade Mette få sin vilje på det punkt,” siger den forhenværende statsminister, der derfor blev meget glædeligt overrasket, da UNESCO meldte ud, at Bertel Haarder er blevet udnævnt til verdensarv.

Umistelig for hele menneskeheden
For at komme i betragtning som verdensarv skal man leve op til en række kriterier, og man skal først og fremmest være betydningsfuld og umistelig, ikke kun på lokalt plan, men for hele menneskeheden. Bertel Haarder er det 11. danske nationalklenodie, der optages på listen.

“Vi har haft ham stående på tentativlisten siden 2010,” siger Mette Gregersen fra Kulturstyrelsen, der har ansvaret for at indstille danske kandidater til verdensarvlisten.

Siden 2010 har Kulturstyrelsen været i løbende dialog med UNESCO’s verdensarvskomité om tentativlistens kandidater. Mette Gregersen var derfor klar over, at komitéen havde et særligt øje til Bertel Haarder.

“Bertel har jo lidt den samme charme og nationale særpræg som Christiansfeld, der blev optaget på listen i 2015. Jeg tænkte nok, at det kun var et spørgsmål om tid, men jeg må sige, at jeg er overrasket over, at det sker så hurtigt,” siger hun.

En nem beslutning
Verdensarvskomitéens møde var nemlig kun få timer gammelt, da beslutningen blev truffet. Som regel sker noget sådant først efter flere dages diskussion, men denne gang var det let, forklarer Oleg Karimov, komitéens repræsentant for Kirgisistan:

“Bertel Haarder kan betragtes som en sammenfatning af alt, hvad der er dansk, og når man dertil lægger, at han både kan rappe, skrive haikudigte og har begået sig i politik siden før, mange af os andre blev født, er der slet ingen tvivl om, at Bertel Haarder har universel og evig interesse.”

Bertel Haarder selv ønsker ikke at kommentere udnævnelsen konkret, men afslører, at han måske nævner den ved en senere lejlighed:

“Jeg overvejer at tage den med i min åbningsrap, hvis jeg kan finde på noget andet end ‘smertensbrag’, som rimer på ‘verdensarv’.”