Foto: randreu, Wikipedia

Jyder, der frivilligt forlader København, får nu tilbudt en check på 140.000 kroner til hjemrejse, indkøb af trailertræk og andre etableringsudgifter vest for Storebælt. 

Hvis man er jysk indvandrer til det københavnske og drømmer sig tilbage til den vindblæste hede eller klitterne langs Vesterhavet, er der håb forude. Regeringen har netop sendt et brev ud til alle jyske førstegenerationsindvandrere om, at de kan få 140.000 kroner i repatrieringsstøtte, hvis de forlader hovedstaden.

Sprogbarrieren var for stor
En af dem, der regner med at tage imod tilbuddet, er den 34-årige Nina Petersen. Hun flyttede til Tagensvej på Nørrebro for knap syv år siden, da hun blev færdiguddannet som lærer, fra Holstebro, hvor hun havde boet hele sit liv. Men trods en ihærdig indsats er hun aldrig rigtig blevet integreret.

“Jeg må erkende, at sprogbarrieren har været for stor. Jeg har kæmpet med det længe, men jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at sige ting som ‘det’ sgu legit’ eller ‘max nederen’, og når jeg endelig har prøvet, har det været i de helt forkerte sammenhænge og kun ført til akavet tavshed,” siger Nina, der også beklager sig over, at hun ikke ved, hvornår man skal bruge ordet “stramt”, når det ikke handler om tøj.

Derfor blev hun meget begejstret, da hun fik brevet om støtte til genbosættelse.

“Da jeg så, at jeg kunne få penge nok til både indskuddet til et hus et sted i Holstebros forstæder og at få monteret anhængertræk på min Nissan Qashqai, blev jeg bare så lykkelig. Det er virkelig en stor gave, at jeg nu kan vende tilbage uden at tabe ansigt over for familie og venner derhjemme.”

Aarhusianer: Vesterbro som Øgaderne uden Steffen Brandt
Men langt fra alle er glade for tilbuddet om støtte til repatriering i Jylland.

“Jeg har boet på Vesterbro siden 2017, og jeg har aldrig følt mig mere integreret, så de kan tage deres noller tilbud og stikke det skråt op,” siger 26-årige Mads Overmark og uddyber, hvorfor han er så begejstret for sit nye hjemkvarter.

“Altså, det er fuldstændig som at bo nede i Øgaderne, bortset fra at man ikke møder Steffen Brandt, og ingen ved, hvad en rullekebab er. Men alle andre, man møder, er også jyder, og Gnags spiller i Tivoli herovre, mindst lige så tit som de gør i Tivoli Friheden,” siger han og tilføjer, at han også er helt vild med midtbyen i København.