Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

“Lars Løkke Rasmussens evne til at udtrykke hjælpeløshed over for flygtningestrømme, klimakrise og skattely når slet ikke op på siden af min,” siger den nye statsminister.

Mette Frederiksen har kunnet kalde sig statsminister i halvanden måned, men først nu åbner hun op for, hvad danskerne kan forvente af hende og hendes regering.

“Jeg vil som ingen anden formidle den skæbnesvangre fornemmelse af national magtesløshed over for globale udfordringer såsom klimakrise, flygtningestrømme samt international økonomisk kriminalitet og skattely,” siger den 41-årige statsleder, der planlægger at benytte sig af en blanding af defaitistiske skræmmekampagner og trøstende ord om sammenhold og fællesskab.

“Lars var god til at komme med vævende udtalelser om, at nu skulle der strammes op på udlændingepolitikken, samtidig med at alle vidste, at tilkomsten af migranter var styret af konventioner, autoritære udenlandske ledere og fjerne borgerkrige. Men han fokuserede for lidt på alt det, vi ikke kan gøre, i et forsøg på at virke handlekraftig. Det har jeg ikke tænkt mig,” forklarer Mette Frederiksen, der heller ikke vil stikke danskerne blår i øjnene, hvad angår klimakrisen.

T-shirts med kinesiske kulkraftværker
“Nu har vi foreslået at reducere CO2-udledningen med 70 procent, som om det batter noget i et land, der udleder under én procent af verdens samlede CO2. Den modsætning vil jeg gøre mit bedste for at trække frem på en ildevarslende måde, hver gang rød blok siger noget ambitiøst om klimapolitik.”

Frederiksen har blandt andet tænkt sig at bære t-shirts med billeder af Kinas enorme kulkraftværker eller Trumps ansigt, der grinende giver fingeren til Paris-aftalen med teksten “Vi er fucked”.

Utopisk internationalt politi
Også når det kommer til international økonomisk kriminalitet og multinationale selskabers omfattende brug af skattely, vil statsministeren udtrykke langt større hjælpeløshed end sin forgænger.

“Lars havde en tendens til helt at ignorere den slags problemer, men grænseoverskridende kriminalitet er jo en lavthængende frugt, hvad angår koblingen af frygt og omsorg. Jeg vil derfor tale meget om, hvordan vi skal indføre en global aktiebeskatning eller oprette et totalt utopisk internationalt politi, der skal fange svindlere og gøre det virkelig svært for Apple og Amazon at suge penge ud af samtlige lande, de kommer i berøring med. Selvfølgelig uden at der sker noget,” slutter Mette Frederiksen og tilføjer, at hun overvejer at holde et fakkeloptog allerede i næste uge.