Foto: Aaron Amat, Bigstock

Foto: Aaron Amat, Bigstock

Hvordan kan en ufaglært kvinde, der er alt for tyk, ikke særlig køn og desuden hverken rig eller kreativt anlagt, være vellidt i sit lokalsamfund? Tre eksperter giver deres bud.

I den lille by i Midtjylland kender alle 61-årige Lise Jensen, der i mere end 40 år har gjort rent på den lokale folkeskole. Lise, der aldrig fik taget en uddannelse, er temmelig overvægtig. Hun er ikke særlig pæn at se på, og så er hun ordblind og har ingen særlige kreative færdigheder. Alligevel tyder alt på, at hun er vellidt, og at ingen i lokalsamfundet ser ned på hende.

RokokoPosten har spurgt tre eksperter, der hver især peger på faktorer, der kan forklare dette besynderlige fænomen.

Primitiv tankegang og medlidenhed
Sociolog Henning Damgaard mener, at forklaringen først og fremmest skal findes i socioøkonomiske faktorer.

“Lise bor i en lille by, hvor man endnu ikke helt har taget den moderne civilisations værdier til sig. Mange er ufaglærte, og det kan være grunden til, at de ikke tager afstand fra et menneske, der ikke engang har en studentereksamen og har haft det samme, usle job hele sit liv,” siger han.

Socialpsykolog Erika Nordby har en lignende forklaring:

“I en by som den, Lise bor i, lever man stadig i fortiden. Mange ved måske ikke engang, at mennesker – og især kvinder – i dag bør være veluddannede, velklædte og forandringsparate. De kan finde på at synes godt om kvinder, der hverken er tynde eller pæne, fordi deres tankegang ganske enkelt er for primitiv til at forstå, at en kvinde som Lise faktisk er ynkværdig.”

Det ynkværdige er ifølge kulturforsker Anne Mikkelsen hovedårsag til, at Lise ikke bliver udstødt.

“Folk har ganske enkelt ondt af hende og nænner ikke at konfrontere hende med sandheden. Så de spiller et spil, der får Lise til at føle, at hun er god nok. Det er i bund og grund sympatisk, selvom det fastholder hende i en falsk virkelighed,” siger hun.

Lokale: Hun er glad og flink
Spørger man folk fra Lises lokalområde, er forklaringen helt anderledes.

“Det er altid så dejligt at møde Lise. Hun er så glad og flink at snakke med,” siger Lises nabo, Holger Pedersen, der har kendt Lise siden skoletiden.

“Lise er sådan en god kone. Hun er hjælpsom, render ikke med sladder, og hendes børn og børnebørn er så søde og velopdragne,” siger en anden nabo, Gerda Nielsen.

De lokales forklaringer overrasker ikke eksperterne.

“Det er netop denne primitive tankegang, jeg taler om. De ting, de lægger vægt på, er der jo ingen, der går op i længere,” siger Henning Damgaard.