Foto: News Oresund, Wikipedia

Mette Frederiksen undskylder på egne og Danmarks vegne, at Liberal Alliance og Dansk Folkeparti fik bank ved valget, og indrømmer, at det var overgreb på små og forsvarsløse partier.

Det var en tydeligt berørt Mette Frederiksen, der torsdag eftermiddag i Folketingets landstingssal gav de to borgerlige partier Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en undskyldning for de tæsk, som de fik ved valget i juni måned.

“Jeg er enormt ked af, at det lige præcis skulle gå ud over dem. Det havde de simpelthen ikke fortjent, og det vil jeg dybfølt og oprigtigt undskylde,” sagde statsministeren og fortsatte.

“De var nogle af de svageste partier i Folketinget, og dem har man en særlig forpligtelse over for, særligt når de ikke har så mange legekammerater, og rigtig mange hele tiden er efter dem.”

Et råb om hjælp
Statsministeren mener, at man i stedet for at skælde ud på de to partier burde have betragtet deres udadreagerende adfærd som et råb om hjælp.

“Dansk Folkeparti ville jo bare gerne være venner med os. I den situation var det bare ikke i orden, at vores reaktion var at tage en ordentlig luns af deres vælgere og få Pia Kjærsgaard til at blive ulykkelig på valgaftenen.”

Behandlingen af Liberal Alliance var statsministeren heller ikke stolt over.

“Liberal Alliance var et af de mest hjælpeløse partier i Folketinget og tydeligvis ude af stand til at tage vare på sig selv. Og hvad gør vi så? Tværer dem helt ned i sølet og reducerer dem til nærmest ingenting. Set i bakspejlet burde vi naturligvis have fokuseret på omsorg og inklusion i stedet for marginalisering og mobning,” siger Mette Frederiksen og tilføjer:

“Selvom mange andre partier også var strenge ved dem, er det altså virkelig dårlig stil, og jeg er virkelig ked af at have medvirket til mobberi og overgreb.”

Glade for undskyldning
I en udtalelse til RokokoPosten erklærer Dansk Folkeparti, at de sætter stor pris på undskyldningen, men at intet kan kompensere for de 21 mandater, som valgtæskene førte til.

Der kom ingen reaktion fra Liberal Alliance, da halvdelen af deres tidligere folketingsgruppe ikke var til stede, og de resterende havde for travlt med skænderier om, hvorvidt det er illiberalt at føre lister over fravær i gymnasieskolen.