Foto: DMPhoto, Bigstock

Foto: DMPhoto, Bigstock

Det er diskriminerende, når medierne fremstiller kriminelle unge fra ghettomiljøerne, som om ingen af dem er danskere, mener Jannik og Leon, der begge er pæredanske og har et langt synderegister.

“Jeg har domme for narkobesiddelse, vold, biltyveri og indbrud. Og både min mor og far har faktisk også været i fængsel flere gange.”

Jannik Kristensen er 24 år og bor i et ghetto-område i det vestlige Aarhus. Han blev aldrig færdig med skolen og har ikke prøvet at have et rigtigt arbejde. Hans bedste ven, 25-årige Leon Kvist, har en lignende historie. De to unge mænd er vokset op sammen, fordi deres forældre ofte mødtes og tog stoffer sammen.

“Vores fædre har altid været gode til at tage os med, når de skulle stjæle en bil eller slå nogen ned og stjæle deres pung,” siger Leon, der mener, at de var mellem seks og otte år, da de første gang var med ude at lave penge.

Den ægte vare
De to unge mænd betragter sig selv som den ægte vare. Derfor irriterer det dem, når medierne får det til at se ud, som om al kriminalitet i ghettoerne bliver begået af mennesker med indvandrerbaggrund.

“Da min far var i fængsel første gang, var der altså næsten ingen perkere i Danmark,” siger Jannik, og Leon tilføjer, at hans familie er kriminel flere generationer tilbage:

“Min oldefar var falskmøntner. Han hed Kresten Kvist og voksede op på en gård i Nordjylland. Så bliver det ikke mere dansk.”

Mediernes skyld
Selvom Jannik og Leon har fået kriminaliteten ind med modermælken, føler de begge, at de bliver betragtet som en slags wannabes, som forsøger at være lige så seje som indvandrerbanderne.

“I virkeligheden er det lige omvendt. Det er perkerne, der kommer her og stjæler vores ry som kriminelle, helt uden respekt for vores danske kultur og baggrund. Og medierne elsker det. Lige så snart en perker laver det mindste, kommer han i fjernsynet. Men os, der har levet sådan i flere generationer, os regner man ikke for noget,” siger Jannik, der tilføjer, at han ikke er racist, men bare træt af ikke at blive anerkendt, fordi han er hvid og dansk.

“Ja, det er mediernes skyld, at ingen tager os alvorligt og tror, at vi er sådan nogle, der er mekanikere eller VVS-mænd, eller hvad ved jeg. De der journalister, eller hvad det er, de hedder, det er som om, de slet ikke ser os,” siger Leon og forklarer, at det er hårdt for mange danske ghettokriminelle, at de nærmest er usynlige.

“Det gider man jo ikke være – bortset fra, når man er et sted med overvågningskameraer,” slutter Jannik.