Foto: Koldunov, Bigstock

Foto: Koldunov, Bigstock

Det styrker karakteren og fjerner fokus fra de voksnes ansvar. Derfor er offentlig hån den bedste medicin til unge, der føler sig pressede over evne i gymnasierne, mener de voksne på Facebook.

“Nårh, de små pus, har deres mor glemt at give dem ren ble på?”

47-årige Mette Nielsen fniser, mens hun trykker på entertasten og ser sin kommentar dukke op på skærmen. Opslaget, hun kommenterer, handler om en trivselsundersøgelse, der viser, at mange unge føler sig pressede i gymnasierne, og hun er langtfra den eneste, der har skruet op for sarkasmen. Flere end 300 voksne danskere har med deres kommentarer tilkendegivet, at de ikke tager de unge alvorligt, og det er der en god grund til.

“Når jeg skriver den slags, er det selvfølgelig ikke bare for sjov, men fordi jeg gerne vil hjælpe de unge mennesker. Som bekendt er der intet, der kan få unge mennesker til at få det bedre med sig selv, som store grupper voksne, der samles på de sociale medier for at latterliggøre dem,” siger hun.

Smutvej til bedre trivsel
52-årige Morten Clausen, der også har kommenteret opslaget, kalder den offentlige hån for en smutvej til bedre trivsel:

“Det giver sig selv, at hvis man har svært ved at leve op til de krav, der stilles i gymnasierne, og føler, at sådan burde man ikke have det, hjælper det utrolig meget at gå på Facebook og se sine forældre og en masse andre voksne muntre sig på ens bekostning,” siger han og tilføjer:

“Offentlig hån afleder desuden opmærksomheden fra de voksne og deres ansvar for, at de unge mennesker har det, som de har det.”

Også for forældrenes skyld
At det er effektivt at fjerne opmærksomheden fra de voksne, kan Mette Nielsen skrive under på. Hun er mor til to børn, der begge går i gymnasiet.

“Ved at lade børnene opleve, hvordan man har en fest med at gøre grin med de sarte unge, sikrer man sig mod, at de pludselig åbner sig, så man bliver opmærksom på, at de har nogle problemer, som man måske endda selv bærer en del af skylden for. Derfor er offentlig hån vigtig, hver gang der kommer noget op om unge, der har det svært. Kun på den måde vil ens egne poder blive ved med blot at svare ‘fint’, når man spørger, hvordan det går. Det er vigtigt, for når de svarer sådan, må man gå ud fra, at det passer, og så kan man ikke selv gøre mere,” siger hun.