Foto: Aaron Amat, Bigstock

Udledningen af CO2, når man ånder luft ud, har fået mange klimaaktivister til at skære ned på vejrtrækningen. “Det er en konstant kilde til skam,” fortæller en af dem.

“Jeg begyndte på det i forgårs …”

Julie Sørensen holder vejret i omkring et minut, inden hun fortsætter:

“… fordi jeg så, at mange unge var blevet inspireret af Greta Thunbergs aktion …”

Endnu en indånding, endnu et minuts stilhed.

“… hvor hun ville holde vejret, indtil hun fik sin vilje.”

Den 23-årige klimaaktivist holder vejret igen, men må stoppe efter tyve sekunder, fordi hun er blevet svimmel.

“Det sker af og til. Men så holder jeg en pause, mens jeg tænker på regnskovene, og starter forfra.”

Kan ikke holde op med at ånde
Julie Sørensen er en af flere danskere, der har det skidt med at trække vejret, fordi udåndingsluften består af CO2. Fænomenet kaldes iltskam og har eksisteret, længe inden Thunberg fandt på at holde vejret.

“Jeg har skammet mig over at trække vejret i et par år. Men i modsætning til flyskam, hvor man kan tage toget, kan jeg jo ikke bare holde op med at ånde,” fortæller Adam Hartvig Lassen, der har overvejet at investere i en maske, der fortynder luften omkring ham, så han indånder mindre ilt og derved udånder mindre CO2.

“Min læge sagde, det var en dårlig idé, medmindre jeg havde planer om at bestige meget høje bjerge. Men hvad pokker skal man så gøre? Jeg synes virkelig, det tærer på min selvtillid, at jeg lige nu er med til at smelte polerne.”

Undgår fysisk anstrengelse
Også Adam Hartvig Lassens kæreste, Benedicte Petersen, er ked af sit CO2-bidrag.

“Jeg er begyndt at spise vegansk, flyver ingen steder og bruger næsten ingen plastik. Men min vejrtrækning er en konstant kilde til skam.”

Benedicte og Adam har længe overvejet at gøre som Julie Sørensen, men er endnu ikke klar til at gå hele vejen.

“Julie bruger al sin tid på at skrue ned for sin vejrtrækning, og det er virkelig beundringsværdigt. Men indtil videre starter jeg i det små og undgår fysisk anstrengelse, så jeg ikke behøver at bruge nær så meget luft som ellers,” siger Benedicte.