Foto: Gardar Rurak

Danske gadenavne står over for omfattende ændringer, efter at EU har afgjort, at man ikke må opkalde dem efter personer, steder eller fænomener, de ikke har direkte tilknytning til. Englandsvej vil fremover hedde Powergrillvej, mens H.C. Andersens Boulevard får navnet Luftforurenet Trængselsvej.

I flere år har EU givet særlig beskyttelse til en lang række produkter, eksempelvis champagne og fetaost, hvis producenter kun må bruge disse betegnelser, hvis varerne faktisk er fra henholdsvis Champagne-distriktet i Frankrig eller Grækenland.

Nu er turen kommet til misvisende vejnavne, som EU-Parlamentet tidligere på året vedtog et forbud mod.

I København er Vejnavnenævnet derfor, i lighed med kommunale myndigheder overalt i landet, gået i gang med en omfattende revision af byens gade- og vejnavne.

Oliefabriksvej er OK
RokokoPosten møder Erik Marcussen fra Vejnavnenævnet på den amagerkanske vej, der tidligere var kendt som Englandsvej, men nu skal opkaldes efter den lokale restauration Power Grill.

“Selvfølgelig er det lidt vemodigt at sige farvel til de gamle gadenavne, som mange har et nostalgisk forhold til, men i det 21. århundrede må vi erkende, at det ikke nytter noget at bruge misvisende gadenavne, der kan forvirre turister og andre, som ikke er lokalkendte,” siger han og fortsætter:

“Englandsvej hverken fører til England eller ligger i England, ligesom Irlandsvej, der fremover får navnet Tårnby Skateparkvej, slet ikke fører til Irland. Til gengæld er Oliefabriksvej helt OK, for selvom der ikke længere ligger en oliefabrik på vejen, har der engang gjort det, og desuden lyder navnet meget amagerkansk.”

Aarhus får en Fulde Cyklistvæltevej
Mens vi fortsætter længere ud af Amager, understreger Erik Marcussen, at omdøbningen af vejnavne kan indebære omfattende research.

“Vi er ved at finde ud af, om eksempelvis Gyldenrisvej, Stenrosevej og Majrosevej indeholder de plantesorter, de er opkaldt efter. Det kræver minutiøs gennemgang af en lang række villahaver, før vi er helt sikre på, de kan beholde navnene,” siger han og fortæller, at en lang række navne i indre København har fået mere retvisende navne, så eksempelvis H.C. Andersens Boulevard fremover kommer til at hedde Luftforurenet Trængselsvej.

Også i Aarhus er byrådet langt fremme med nye navne til en lang række gader, så blandt andet Spanien får navnet Svømmehalsgade, og Langelandsgade bliver omdøbt til Fulde Cyklistvæltevej.