Foto: Rantaimages, Bigstock

Foto: Rantaimages, Bigstock

Det kom bag på alle, at somaliskfødte Mahad Hussein Ahmad tirsdag vandt titlen som danmarksmester i brok. “Fantastisk eksempel på vellykket integration,” mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Da Mahad Hussein Ahmad blev født for cirka 35 år siden i det afrikanske land Somalia, havde ingen drømt om, at han en dag ville vinde et nationalt mesterskab i et land højt mod nord. Slet ikke i en disciplin, hvis verdensrangliste er domineret af landets indfødte.

Som søn af en simpel buschauffør med kun to koner regnede ingen med, at lille Mahad ville blive til noget særligt. Men da skæbnen ville, at han som seksårig kom til Danmark, hvor han kom i skole og lærte at begå sig blandt de indfødte, ændrede Mahads liv sig.

I dag er han gift, far til to og uddannet datalog. Han arbejder hos KMD i Aarhus, og så har han netop vundet danmarksmesterskabet i brok. Egentlig stillede han mest op for sjov, fordi hans kone og flere venner og kolleger drillede ham med, at han ville være oplagt til titlen, så sejren kom bag på alle – ikke mindst Mahad selv.

Snotdumme lortedommere
“Mange af de andre deltagere var nogle snydepelse. Jeg gennemskuede dem med det samme, men troede ærlig talt ikke, at de lortedommere opdagede noget, de var ærlig talt dumme som snot. En af dem sad endda med sin mobil helt oppe i fjæset under hele finalerunden, så jeg havde sateme ikke regnet med, at jeg ville vinde,” siger Mahad Hussein Ahmad.

Desuden var Mahad forkølet og følte ikke, at han var i topform før finalen tirsdag aften.

“Ej, men du ved, hvordan det er. Ungerne er umulige hele weekenden, man når ikke halvdelen af, hvad man har planlagt, og så bliver man forkølet på grund af det åndssvage danske vejr,” uddyber han.

En sejr for integrationen
Trods de mange negative ord om konkurrencen og omstændighederne er Mahad Hussein Ahmad stolt over sin sejr. Det samme er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han kalder det en sejr for integrationen, at man for første gang får en ikke-indfødt vinder af de nationale brokmesterskaber.

“Der er jo flere danskere på brok-verdensranglisten end i badminton, bordtennis, dressurridning, svømning og golf tilsammen, så det er bare superflot af Mahad. Når han så ovenikøbet mestrer klassisk danske brok-temaer som mistro til medmennesker, umulige unger og dårligt vejr og ikke bare falder tilbage på de mere indvandrertypiske emner som Inger Støjberg og racisme, ser vi tydeligt, at integrationen virker,” jubler ministeren.