Foto: Bigstock, Elnur

Man plejer at sige, at tanker er toldfrie, men det er måske på vej i glemmebogen. I forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger er finansminister Nicolai Wammen på jagt efter nye beskatningsformer.

“Vi sad i økonomiudvalget og brainstormede på nye beskatningsformer, og Martin Rossen skulle lige til at give mig lov til at sige noget, da jeg overhørte en af embedsmændene mumle ‘tanker er jo toldfrie’,” udtaler finansminister Nicolai Wammen (S) og fortsætter:

“Og så slog det mig: Det er jo genialt! Vi har lidt den udfordring, at vi er kommet til at love vores støttepartier alt muligt dyrt i det der forståelsespapir, men hvis vi lægger told og afgifter på tanker, er der råd til det hele!”

Vil nedsætte tanke-kommission
Finansministeren forestiller sig, at der skal nedsættes en tanke-kommission, der skal udregne, hvor mange tanker en gennemsnitlig vælger forbruger på en arbejdsdag. Alle tanker ud over det niveau pålægges en progressivt stigende afgift. Hvis folk har tankemylder, udløser det en ekstra takst.

“Vi må huske på, at nogle har for mange tanker, mens andre har for få,” udtaler Wammen og erkender grinende, at hans egen kreativitet udi nye beskatningsformer kan koste ham dyrt. Han mener dog, at det er prisen værd:

“Vi lukker megen varm luft ud her på Christiansborg. Derfor er det kun fair, at vi går forrest,” udtaler Wammen, der vil foreslå “Det er tanken, der tæller” som slogan for den nye skattemodel.

Naser Khader sandsynligvis ikke omfattet
Hos oppositionen er man skeptisk over for at beskatte folks tanker. Naser Khader (K) forklarer:

“Vi har åndsfrihed i Danmark, og det er min og andres ret at have en såkaldt tanketorsk. Derfor skal der ikke være kvoter for tanketorsk. Det skal fiskeriministeren slet ikke blande sig i,” udtaler Khader, inden han får forklaret, at ingen har sagt noget om fisk, og at hverken ham eller hans vælgere er i risikozonen for at blive ramt af de nye afgifter.

Ved redaktionens afslutning har det ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen, da det reklamebureau, der udvikler partiets politik, endnu ikke har afgjort, om man skal satse på landbruget eller byvælgerne.