Foto: AntonioGuillem, Bigstock

Med inspiration fra Özlem Cekic tilbyder dansk-tyrkiske Ayşe Erkin muligheden for et vredt og uforløsende skænderi med dem, du hader mest.

“En fremmed er en fjende, du endnu ikke har mødt.”

Sådan lyder titlen på de flyers, der ligger spredt rundt i et forsamlingshus i Midtjylland. Her er flere stole væltet, der er friske kaffepletter på gulvtæppet, og nogen har kastet en porcelænskande ud af vinduet.

“Det var en landmand ved navn Carsten. Han blev træt af at høre om mandelmælk,” fortæller Ayşe Erkin, der står bag det nyligt overståede debatarrangement, som altså endte med optøjer og to voldsanmeldelser.

En gruppe konventionelle landmænd og en vegansk forening skulle udveksle synspunkter under temaet “Et godt dyreliv” med Erkin og tidligere rocker Brian Sandberg som moderatorer.

Konsensussøgende ævl
Konfrontationskaffe hedder konceptet og er direkte inspireret af tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic’ dialogkaffe. Erkin ønsker dog ikke dialog, men at bevæge sig ud over det, hun kalder “konsensussøgende, lidenskabsløst ævl”.

“Debatprogrammerne er fulde af den slags samtaler, hvor deltagerne allerhøjst afbryder hinanden en lille smule og går ud af studiet, når programmet er slut. Jeg opfordrer bestemt ikke til vold ved mine arrangementer, men understreger, at målet er et vredt og uforløsende skænderi, der skaber had og splid,” siger hun, der allerede har afholdt 14 debatter, primært mellem grupper, der i forvejen ikke bryder sig om hinanden.

“Ateistiske universitetsstuderende versus 50-årige mænd fra en kristen valgmenighed, konservative muslimer versus satiretegnere, Margrete Auken versus tilfældige mennesker fra gågaden – det har været virkelig vellykket. Men jeg er mest stolt af de debatter, hvor grupperne ikke har haft noget imod hinanden i forvejen.”

Krig mellem Virum og Sorgenfri
Ayşe Erkin eksemplificerer ved at beskrive et konfrontationskaffemøde mellem borgere fra Virum og Sorgenfri, der ifølge Erkin minder meget om hinanden.

“De er alle hvide forstadsdanskere, der holder af rødvin, hunde og et godt brød til aftensmaden. Men jeg rekrutterede to overbebyrdede småbørnsforældre som ordstyrere, der gennem avancerede stikpiller, martyrattitude og forknyt følelsesmæssig afpresning tvang Virum- og Sorgenfri-borgerne ud i en regulær krig. Resultatet er indtil videre tre sagsanlæg, et kæntret parforhold og beskyldninger om nazisme og pædofili,” slutter Erkin stolt.