Foto: AndreyPopov, Bigstock

“Der er ikke en skid at lave i Danske Bank,” siger investeringsrådgiveren Peter, der har hvidvasket penge med sine venner, fordi han ikke har et sjovt sted at være. Alvorligt problem, mener Dansk Socialrådgiverforening.

I 2013 gik investeringsrådgiveren Peter rundt i Danske Banks hovedkontor på Holmens Kanal i København og kedede sig. Der var ikke længere noget ved at foreslå ældre ægtepar at sætte alle deres penge i klyngebomber eller bitcoins, og bordfodboldspillet i kantinen var i stykker.

“Jeg drak rigtig meget kaffe og generede receptionisterne, og jeg kunne se, at andre rådgivere var lige så rastløse,” husker den 47-årige Peter, der gerne vil være anonym.

Efter et par måneders kedsomhed begyndte han og fem kolleger nemlig at hvidvaske penge i samarbejde med Danske Banks estiske filial.

Villa i tre plan med rengøringshjælp
“Vi gjorde det, fordi vi kedede os. Det var ikke sket, hvis kommunen havde givet os et klubhus,” mener Peter, der ikke mener, at han stiller høje krav.

“Det behøver ikke være så fancy, bare en villa i tre plan med lidt have omkring, noget rengøringshjælp, vegetariske tilbud i kantinen og en fest med kokain og brasilianske prostituerede i ny og næ.”

Peters ønske er helt rimeligt, mener Bettina Kragerup, der er afdelingschef i Dansk Socialrådgiverforening og hører mange historier om udsatte bankrådgivere fra sine medlemmer.

Ekstremsport eller skilsmisse
“De her gutter er typisk i 40’erne, når kedsomheden og livsleden rammer, og det ikke længere er nok at tjene et sekscifret beløb om måneden. De søger spænding, og så ender det ofte i kriminalitet, selvom et tilbud fra kommunen kunne have ført dem i en anden retning. Det er et alvorligt problem.”

Et klubhus kan tilbyde de bankansatte nogle sjove aktiviteter, der giver dem et mere produktivt arbejds- og fritidsliv, mener Kragerup.

“I Aarhus Kommune har man eksperimenteret med et klubhus, der forbereder dem på forskellige typer ekstremsport, så de effektivt kan fortrænge kroppens forfald, eller sender dem i terapi, så de finder ud af, at de nok egentlig bør blive skilt fra deres fremmedgjorte baglandskone. Det kan der gå flere år med, og de år bliver så ikke brugt på hvidvask.”