Foto: Sensvector, Bigstock

For at inkludere hvide mennesker skifter ramadan navn til forårsfejring. Et knæfald for kristendommen, mener Islamisk Stat.

En lang række olieselskaber, mellemøstlige regeringer og islamiske lærde er gået sammen om et nyt tiltag, der skal afskaffe brugen af ordet ramadan. I stedet skal den muslimske fastemåned for fremtiden omtales som forårsfejring.

Det kan nemlig virke ekskluderende over for eksempelvis danske kulturkristne, der ikke holder ramadan, hvis andre udtaler ordet. Det siger Harun al-Rashid, der er professor i tværkulturelle genusstudier ved universitetet i Bagdad.

“Det kan for eksempel virke meget krænkende og stødende for de amerikanske specialtropper, der stadig er udstationeret i Irak, at vi omtaler en helligdag fra en religion, de ikke er en del af,” siger al-Rashid til RokokoPostens mellemøstkorrespondent.

Ekskludering kan føre til kriminalitet
Det er dog ikke kun i den arabiske verden, at brugen af ordet ramadan kan virke ekskluderende. Også muslimer i Danmark bør øve sig i at bruge et mere inkluderende sprog, siger Harun al-Rashid.

“Det kan føre til helt forfærdelige ting, hvis man ikke føler sig sprogligt inkluderet i andres religiøse højtider: arbejdsløshed, bilafbrændinger og social kontrol. Med det her initiativ kan vi undgå den slags ting, inshallah,” siger han, inden han bider sig i tungen og retter “inshallah” til “forhåbentligt”.

Da ramadanen følger månens cyklus og ikke den vestlige kalender, vil den ikke falde om foråret hvert år. Derfor understreger Harun al-Rashid, at højtiden løbende vil skifte navn, afhængig af hvilken årstid den ligger i.

Et knæfald for kristendommen
Ikke alle deler al-Rashids ønske om at udvikle et mere inkluderende sprog. Islamisk Stats Bagdad-afdeling er således stærkt kritiske over for det, de opfatter som et “knæfald for kristendommen og den såkaldte vestlige civilisation”.

Det siger formanden for Islamisk Stat Bagdad, Jalal al-Din Muhammad. Han mener, at ramadanen er en indgroet del af arabisk og muslimsk kultur, og at man må have lov til at kalde højtiden ved dens rette navn.

“Vi har fejret ramadan i over 1000 år. Vi skal ikke ændre på navnet, bare fordi nogle vantro bliver krænkede,” siger al-Din Muhammad, mens han viser RokokoPosten en WhatsApp-gruppe for Islamisk Stat Bagdad. Her har et af gruppens medlemmer delt et billede af retten tabbouleh, der nu bliver solgt som forårsfejrings-tabbouleh på en lokal restaurant.