Foto: Nillerdk, Wikipedia

En 27-årig tidligere kassemedarbejder med en kandidatgrad i litteraturvidenskab vil udføre meningsfuldt arbejde og anvende sine kundeservice-evner. Han nægter derfor at søge akademiske jobs.

Simon Mørch Jespersen arbejdede i knap to år i en Netto i Frederikshavn, indtil den blev lukket i slutningen af oktober. Siden har han henvendt sig på det lokale jobcenter, der har opdaget, at han har en kandidatgrad i litteraturvidenskab fra Aarhus Universitet. Noget, som Simon erkender over for RokokoPosten.

“Ja, det er rigtigt nok,” siger han med et suk.

Kandidatgrad var ungdommelig fejl
“Jeg havde en periode omkring de 20, hvor jeg virkelig godt kunne lide den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer og forestillede mig en karrierevej som enten litteraturanmelder eller forsker. Jeg endte derfor med at skrive speciale om diskursanalytisk afstandsbedømmelse i Foers forfatterskab. Men det var en ungdommelig fejltagelse, som jeg har prøvet at glemme og fortie de sidste mange år,” forklarer Simon Mørch Jespersen og tilføjer, at han hverken kan eller vil leve af at udbrede viden om den slags.

I stedet insisterer Simon på kun at søge jobs som kassemedarbejder hos Coop, Salling Group og REMA1000.

Vil kun udføre meningsfuldt arbejde
“Jeg ønsker aldrig igen at deltage i en diskussion om postkoloniale repræsentationer i nyere nordisk digtning, og jeg kunne ikke drømme om at søge et akademisk job,. Fra nu af ønsker jeg kun at udføre meningsfuldt arbejde,” siger han og fortsætter:

“Det kan ikke være rigtigt, at folk, der faktisk kan noget produktivt og anvendeligt, skal ødsle deres vågne timer væk som HR-medarbejdere i en eller anden gudsforladt styrelse eller endnu værre: uddanne unge mennesker til den slags arbejde.”

Simon Mørch Jespersen understreger, at han nu kun ser sig selv som kassemedarbejder og ikke ønsker at identificere sig som en person med en kandidatgrad.

“Jeg vil på det bestemteste frabede mig at blive kaldt akademiker. Jeg har brugt to år på at blive virkelig god til at yde kundeservice og scanne varer på tid, og jeg har ikke tænkt mig at smide det ud af vinduet, fordi jeg engang, desværre, gik på universitet,” siger han.