Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

For at undgå, at ledige kan tvinges til at brænde døde mennesker på landets krematorier, vil Camilla Fabricius fratage krematører deres rettigheder og give krematorierne status som samfundsmæssige problemområder.

Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius, er rystet. Hun har lige været på besøg på Fælleskrematoriet i Ringsted, hvor otte mennesker hver dag møder op for at brænde afdøde mennesker. For dem er det et job. For Camilla Fabricius er det opdagelsen af et nyt samfundsproblem.

“Der går mennesker rundt her i landet, som er nødt til at brænde afdøde medmennesker for at tjene til dagen og vejen. Det er utilstedeligt, at vi så længe har lukket øjnene for det her problem,” siger hun og fortsætter i samme åndedrag:

“Vi er nødt til at begynde at tale om, at man bliver ødelagt af det her. At man bliver nedslidt af at bære på tunge kister og får sår på sjælen af at se medmenneske efter medmenneske blive forvandlet til aske.”

Ingen gør det frivilligt
At der er tale om tvang, er Camilla Fabricius ikke i tvivl om.

“Ingen går rundt med en drøm om at blive krematør. Det er en nødløsning, når man ikke ser anden udvej. Flere af de her mennesker har uddannelser, men kunne ikke finde et job. Og så er de endt her,” siger hun og tilføjer, at det er beskæmmende, at en fagforening som 3F organiserer området, som om der var tale om et acceptabelt erhverv.

“De skal ikke have rettigheder, men hjælp til at komme ud. Dagpenge fra dag et vil være et godt bud, for man kan jo ikke komme videre, hvis man skal vente to uger på at få penge,” siger hun.

Et andet stort problem ved, at kremation bliver betragtet som et almindeligt erhverv, er, at man risikerer, at flere lider samme skæbne som dem, der allerede er i det.

Kan komme i arbejdsprøvning og praktik
“Tænk, hvis der sidder en på et jobcenter og skal have en borger i arbejdsprøvning eller praktik. Så kan vedkommende jo henvise borgeren til et krematorium, og borgeren har ikke ret til at sige nej,” gyser hun og minder om, at man kun kan undgå et sådant scenarie ved at fratage nuværende krematører deres rettigheder og give krematorierne status som samfundsmæssige problemer i stedet for arbejdspladser:

“Det kan godt være, at det går ud over nogle få mennesker, der hårdnakket påstår, at de godt kan lide at se lig blive forvandlet til aske, men har man det sådan, er man allerede så forskruet, at man har brug for hjælp. Derfor har jeg absolut ingen skrupler over at sige højt og tydeligt, at hele denne såkaldte branche er en skamplet på vores samfund!”