Foto: Vershinin89, Bigstock

Babyens krop skal presses ind til moderens, men næsen skal være fri og munden befinde sig i en 90 graders vinkel fra brystvorten. Og husk at slappe af, forklarer Sandra Nielsen, tidligere ledende ingeniør på Storebæltsbroen og forfatter til bogen Ellers dør baby.

“Amning er det letteste i verden – en utvungen og naturlig proces, der ligger dybt i kvinden.”

Sådan siger Sandra Nielsen, der har arbejdet som ledende ingeniør på Storebæltsbroen og flere andre store europæiske byggeprojekter. I 2016 gik hun på pension og har siden udviklet en guide til amning, der samler de hidtidige anbefalinger på området, både fra offentlige myndigheder og netfora, hvor forældre rådgiver hinanden.

“Min guide skal vække moderens iboende amme-naturkraft på en tilgængelig og overskuelig måde,” siger hun og viser sit bind på 1043 sider ved navn Ellers dør baby: Amning til dig, der ikke vil være en dårlig mor.

Barnet i trekvart pentagram
“De første kapitler handler om afstande: Barnets krop skal presses helt ind til brystet, samtidig med at dets næse skal være fri. Glem alt om at klemme på brystet for at skaffe barnet luft, for det er meget stressende for alle og afbryder mælkeproduktionen. Du kan lige så godt sulte dit barn,” fortsætter den 69-årige ingeniør, der har udarbejdet 312 vejledende tegninger, som man skal følge, inden man med god samvittighed kan amme sit barn.

“Barnet skal ligge i et trekvart pentagram og støttes af mellem 16 og 23 puder. Dets mund skal befinde sig i en 90 graders vinkel fra brystvorten, mens moderens brystben skal ligge vinkelret på barnets haleben. For at undgå et fladt baghoved og et generelt retarderet barn må man endelig ikke holde dets hoved med fire fingre – brug alle fem i en spredning på 72 til 82 grader. Og husk at slappe af! Ellers får babyen neuroser.”

Modermælkserstatning er læsket kalk
Sandra Nielsens bog handler kun om ammeteknikker – og det er der en grund til.

“Jeg kunne godt have skrevet noget om modermælkserstatning, men alle ved jo, at man lige så godt kan hælde læsket kalk ned i halsen på sit barn, hvis ikke man er parat til at bruge sin egen krop i den naturlige og fredfyldte proces, som amningen er, men foretrækker kemisk fremstillede stoffer og kunstige sutteflasker,” siger hun, der dog har dedikeret et mindre kapitel til suttebrikker.

“Det er nemlig en helt fin løsning, hvis man ikke er interesseret i at gøre det bedste for sit barn, men sådan lidt vil sjusse sig frem i moderskabet.”