Foto: Wikiepedia, Israel Government Press Office

Efter at det er kommet frem, at den forhenværende topnazist Adolf Eichmann ikke har læst en central mail fra Adolf Hitler, er han blevet frikendt ved en domstol i Jerusalem.

Sagen mod tidligere SS Obersturmbannführer Adolf Eichmann tog mandag morgen en uventet drejning ved krigsforbryderdomstolen i Jerusalem. Eichmann har stået anklaget for meddelagtighed i Det Tredje Riges udryddelser af blandt andre jøder, homoseksuelle og handikappede som leder af Det Centrale Sikkerhedshovedkontors afdeling IV B4 med ansvar for jødiske anliggender og deportation.

Eichmann: Begik ikke folkedrab
Adolf Eichmann har under hele retssagen fastholdt, at han blot fulgte instruktioner om at håndtere, hvad han selv har beskrevet som “en kompliceret og udfordrende logistikopgave”, som han løste med systematik, flid og loyalitet.

Anklager Gideon Hausner har igennem hele retssagen insisteret på, at Eichmann var bevidst om, hvilken rolle han spillede i Holocaust, hvilket Eichmann lige så hårdnakket har benægtet.

Anklageren fremlagde i dag, hvad han selv beskrev som “den rygende pistol”, nemlig en email fra Adolf Hitler til Eichmann, dateret til september 1941. I det vedhæftede dokument beskriver Hitler i detaljer sin “endelige løsning” og redegør for Eichmanns vigtige rolle som ansvarlig for at deportere de europæiske jøder til deres død i de nazistiske gaskamre.

Stærkt kort i baghånden
Adolf Eichmann havde imidlertid et stærkt kort i baghånden, og der gik et overraskelsens sus igennem retssalen, da den tidligere Obersturmbannführer formulerede sit forsvar.

“Jeg læste aldrig mailen,” erklærede han.

Herefter konfererede anklager, forsvarer og de tre dommere kortvarigt, hvorefter dommerne skred direkte til frifindelse af Eichmann. Som det blev nævnt i frifindelsen: “Jamen, hvis den anklagede ikke har læst mailen, hvordan skulle han så vide, hvad der stod i den?”

Dommen ventes ifølge fagforeningen DJØF at få stor betydning for andre sager, hvor embedsmænd er kommet i klemme, fordi folk tror, at andre folk læser deres mails. DJØFs formand, Preben Madsen, udtaler, at han dog ikke har læst dommen i detaljer, da den kom i en mail fra Jerusalem, men at “det er vist fint nok, det der”.