Foto: Folketinget/Steen Brogaard

Morten Østergaard undskylder en rosende kommentar til politi og efterretningstjeneste, efter at det er kommet frem, at optrevlingen af et formodet terrornetværk sandsynligvis skyldtes massiv overvågning og ikke konstruktivt dialogarbejde.

“Hvor skal vi prise os lykkelige for at dansk politi og efterretningstjenesten er så dygtige og årvågne, at et terrorangreb kan afværges, som det er sket i dag. Stærkt arbejde!”

Denne positive udmelding kunne man onsdag læse på Facebook-væggen for Morten Østergaard, formand for De Radikale, efter at politiet foretog en lang række anholdelser af personer mistænkt for at planlægge terror.

Troede efterforskning skete via dialogkaffe
Men efter at flere kilder har vurderet, at anholdelserne sandsynligvis er sket efter omfattende overvågning og aflytning, lyder der andre toner fra den radikale partiformand.

“Jeg må indrømme, at jeg nok var en postgang for tidligt ude. Jeg havde regnet med, at politiet og PET havde lavet opbyggeligt og konstruktivt opsøgende arbejde med et inkluderende sigte, hvor man eksempelvis over en kop dialogkaffe fik en person mistænkt for terror til at fortælle, at han måske var ude i noget snavs,” siger han og fortsætter:

“Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at danske myndigheder ville reducere danskernes frihed ved at lytte med på borgernes telefonsamtaler eller følge efter dem i det skjulte.”

Østergaard: Overvågning kan radikalisere
Derfor trækker Morten Østergaard nu sin ros til myndighederne tilbage. I stedet er han bange for, at overvågningen kan virke kontraproduktivt.

“Det er en drønærgerlig situation, fordi PET og dansk politi meget vel kan have gjort Danmark mindre trygt i stedet for det modsatte. Man kan ikke udelukke, at det kan virke radikaliserende at forhindre terror via mistænkeliggørende efterforskningsmetoder, der på forhånd antager, at folk er skyldige i et eller andet suspekt,” forklarer han og opsummerer:

“Der er ingen tvivl om, at jeg fortryder min ros. Til mit forsvar vil jeg dog sige, at jeg simpelthen ikke vidste, at PET gik rundt og overvågede folk, som slet ikke var dømt eller mistænkt for noget som helst. Den mail har jeg i hvert fald ikke læst.”