Foto: sikaraha, Bigstock

Bilerne kan virke radikaliserende på udsatte unge og er desuden unødvendige, når en brand lige så godt kan slukkes med en spand vand, mener regeringen og dens støttepartier.

I dagene omkring nytår blev flere brandbiler angrebet af unge, der kastede med fyrværkeri. Dette førte i første omgang til forslag om at forbyde eller begrænse de farverige eksplosioner, men nu mener regeringen at have fundet frem til problemets rod.

“Hvis vi vil undgå, at utilpassede unge kaster med fyrværkeri efter brandbiler, må vi fjerne selve bilerne,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, og forklarer, at et forbud mod fyrværkeri kun ville give mening, hvis angrebene var begrænset til nytårsperioden.

“Resten af året bliver brandbilerne angrebet på andre måder, fx med brosten. Vi kan derfor ikke komme uden om, at brandbilen i sig selv radikaliserer og provokerer de udsatte unge.”

Sluk brand med spande
Hos Alternativet er man enig og mener, at forbuddet mod brandbiler også kan hjælpe Danmark hen mod regeringens lovede 70 procents CO2-reduktion.

“Brandbiler udleder en masse CO2. Hvis folk kunne nøjes med at slukke deres brændende huse eller containere med vand, som de henter fra naboens lejlighed i en spand, ville det gøre en stor forskel i klimaregnskabet,” siger partiets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, og bakkes op af Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, der dog gerne vil gå endnu længere.

Brandbil er slag i ansigtet
“Lad os ikke være berøringsangste: Også andre biler, fx politibiler og private biler, bliver angrebet med sten, fyrværkeri og andet, når de kører rundt i udsatte danske boligområder. Problemet består ikke i, at bilerne skal slukke ildebrande, men i selve det faktum, at de er biler,” siger hun og mener, at bilens væsen tvinger utilpassede unge til at ville ødelægge den.

“Når der ikke er nok fritidstilbud i ens nærområde, går man efter bilerne. De repræsenterer det majoritetssamfund, som hader én, især hvis bilerne tilhører en myndighed som brandvæsnet. At køre en brandbil ind i et udsat boligområde er et slag i ansigtet på en ung person med anden etnisk baggrund,” fortsætter Villadsen, men tilføjer, at hun ikke ved, hvilken etnicitet angrebsmændene tilhører, og at der i øvrigt blot er tale om drengestreger.