Foto: htomren & bowegner, Wikipedia

Blot få hundrede meter fra Colosseum i Rom ligger Cæsars Forum, og det var under udgravningen af denne plads, at et lille hold danske arkæologer gjorde det opsigtsvækkende fund, der har medført krav om skærpede sikkerhedsforanstaltninger ved udgravninger i Italien.

Det var arkæolog og projektforsker Jane Østervig, der opdagede den 2073 år gamle lasagne få meter fra Venus Genetrix-templet, der er beliggende i den nordlige del af Cæsars Forum.

“Selv om der i forvejen kan være ganske varmt i Rom, kunne jeg alligevel tydeligt mærke den intense varme under den jord, jeg var i færd med at grave væk med min ske,” fortæller Jane Østervig.

Det viste sig dog, at lasagnen lå begravet hele tre meter under jordoverfladen, men et næsten intakt lag sølvpapir omkring det ildfaste fad har dels beskyttet, dels medvirket til at holde på varmen i lasagnen.

En smertefuld død
Et italiensk udgravningshold har ligeledes i den nordlige del af Cæsars Forum fundet et velholdt skelet af en 42-årig mand. Kraniet havde tydelige brandmærker på tænder og kæbe, og i umiddelbar nærhed af skelettet fandt man kniv og gaffel.

Der er derfor flere forskere, der hælder til teorien om, at lasagnen var mandens aftensmad, og at den sandsynligvis har forårsaget en smertefuld død grundet et hjertestop – udløst af chokket over den ekstreme varme.

Jane Østervig vil gerne se, om der dukker flere lasagner op under udgravningen, før hun bakker den teori op. Efter hendes opfattelse vil det i givet fald indikere, at lasagnen snarere har været en del af en fællesspisning i en romersk folkeskoleklasse. Denne teori holder dog kun, såfremt der også findes spor efter pølsehorn.

Udgravninger skal foretages med grillhandsker
Under udgravningen af lasagnen pådrog Jane Østervig sig alvorlige tredjegradsforbrændinger på begge hænder, hvilket foreløbig har kostet hende en sygemelding i seks måneder. Dette har fået Dansk Magisterforening til at kræve grillhandsker til deres medlemmer ved udgravninger i Italien.

Formand Camilla Gregersen er dog indstillet på at komme med indrømmelser, hvis det kan mindske risikoen for en faglig konflikt.

“Vi vil godt være med til at se på, om grydelapper eller lignende kan være et acceptabelt kompromis for alle, men vi kommer ikke til at acceptere flere lasagnebrandsår på vores medlemmer,” siger hun.