Foto: Steen Brogaard, Folketinget

“Min ytringsfrihed er truet,” mener 72-årige Pia Kjærsgaard fra Gentofte. I et interview kritiserer hun humaniorastuderende, Twitter-brugere og kunstnere for at forhindre helt almindelige danskere som hende selv i at flirte og komme til orde.

“Hvis jeg for eksempel siger min ærlige mening om alle de bøsser, som efterhånden har overtaget Melodi Grand Prix og på den måde påtaget sig at forny en dansk kulturinstitution, så sidder der en elite på de sociale medier, som er uenige med mig.”

I et stort opsat interview, der medførte både forside og opslag i den landsdækkende avis Berlingske, og som efterfølgende er blevet refereret i stort set alle andre medier, raser Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen Pia Kjærsgaard over, hvordan eliten forhindrer helt almindelige danskere som hende selv i at komme til orde og krænke hinanden uden samtykke.

Humaniorastuderende og kunstnere
“Vi ser en form for indespærring af det enkelte menneskes frihed, og vi har fået en voldsomt fordømmende kultur,” udtaler folketingsmedlemmet Kjærsgaard, der ikke har noget ordførerskab og årligt tjener 1.574.372 kroner, samtidig med at hun nyder godt af Folketingets ekstremt favorable pensionordning.

“Eliten er dem, der sidder på flæsket – dem med de fine, fine uddannelser, som bor i byen. Journalister, som formulerer sig godt,” udtaler Kjærsgaard, der for nylig var med til at lukke en kritisk radiostation og skære 25 procent af DR’s budget.

Med eliten henviser hun blandt andet til humaniorastuderende, som brokker sig over binære kønsbetegnelser, Twitter-brugere, der kritiserer hende på sociale medier, samt alle de magtfulde kunstnere og kreative sjæle, der nu kan se frem til at slippe for de årlige toprocentsbesparelser.

Højeste post for en ikke-kongelig
Pia Kjærsgaard er vokset op i den øvre middelklasse på Østerbro med en selvstændig far og hjemmegående husmor med masser af tid til børnene. Siden 1984 har hun siddet i Folketinget.

Som formand for Dansk Folkeparti har hun været en af sin generations absolut mest indflydelsesrige politikere. Fra 2015 til 2019 var hun Folketingets formand, hvilket formelt set er den højeste post, som en ikke-kongelig kan opnå.

Hun bor i dag i Gentofte i en villa med sin mand, som er udpeget af Dansk Folkeparti som statsrevisor, hvilket udløser et honorar på 330.000 kroner om året.