Foto: MPD01605, Flickr

Magnus Heunicke vil reducere antallet af danske rygere med et kontroversielt forslag om, at rygning kun må foregå uden for landets grænser.

Det skal fremover være forbudt at ryge på samtlige offentlige og private områder og matrikler i hele Kongeriget Danmark. Ønsker man at ryge, er man henvist til rygezonen Tyskland.

Forbuddet gælder cigaretter, inklusive hjemmerul og e-cigaretter, cerutter, cigarer, piber og vandpiber. Sådan lyder forslaget fra sundhedsministeren, der håber på bred opbakning blandt partierne på Christiansborg.

6500 kroner for en cigaret i Hamborg
Bliver forslaget stemt igennem, vil det medføre gevaldige gener for rygere på Grønland og Færøerne, lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem for Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam.

Hun anerkender den gode hensigt, men mener, at det er urimeligt, at rygere i i Grønland vil blive ramt hårdere end rygere i Danmark.

“Hvis man fx bor i Søndre Strømfjord og vil ryge en cigaret efter et måltid, kan det tage alt fra seks til 24 timer og koste fra cirka 6500 kroner og opefter, hvis man flyver til Hamborg. Det kan man så gange med to, for rygerne skal jo hjem igen,” udtaler Aki-Matilda Høegh-Dam og påpeger, at rygere dermed altid kommer for sent hjem til at kunne hjælpe med oprydning og opvask efter måltiderne, hvilket i værste fald kan medføre en stigning i antallet af skilsmisser.

Støjberg undsiger Ellemann-Jensen
Lederen af oppositionen, Jakob Ellemann-Jensen (V), mener også, at forslaget er for vidtrækkende.

“Det kan ikke være rigtigt,” siger han til RokokoPosten uden yderligere at uddybe Venstres politiske linje på området. Han modsiges dog af partiets næstformand, Inger Støjberg, der  til RokokoPosten udtaler:

“Nå, siger Jakob det? Jamen, så mener jeg det modsatte. Fordi jeg kan.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra tidligere næstformand Kristian Jensen.

Får Magnus Heunicke hele sit forslag igennem, vil der blive opført store rygning forbudt-skilte ved den dansk-tyske grænse, vendt mod personer på vej ind i Danmark. Er man omvendt på vej mod Tyskland, vil man blive mødt med rygning tilladt-skilte, der gør opmærksom på, at man er på vej ind i en rygezone.

RokokoPosten erfarer, at Tyskland er helt indforstået med at blive betragtet som dansk rygezone. Forbundskansler Angela Merkel skulle ifølge interne kilder sågar have udtalt: “Wir schaffen das!”